Indija uspješno provela ključni test svoje svemirske misije za let s posadom

0
Radiosarajevo.ba
Indija uspješno provela ključni test svoje svemirske misije za let s posadom
Foto: EPA-EFE / Indija i svemirska posada Gaganyaan

Indija je u subotu, 21. oktobra, provela ključni test u ambicioznoj svemirskoj misiji Gaganyaan, nekoliko sati nakon što je planirano lansiranje odgođeno, objavila je Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO).

Razlog za prekid lansiranja je identificiran i ispravljen”, objavio je ISRO na X, platformi koja se ranije zvala Twitter.

Sistem za bijeg posade funkcionirao je kako je bilo i predviđeno. Misija Gaganyaan počela je uspješno”, dodali su.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Uzrok odgode nije naveden. Lansiranje je bilo zakazano za 8 sati ujutro, ali nije moglo biti obavljeno. Uspješno je izvršeno u 10 sati, saopćeno je iz ISRO-a.

Misija Gaganyaan ima za cilj razvoj svemirske kapsule pogodne za boravak čovjeka, koja će nositi tročlanu posadu u orbitu od 400 km (250 milja) tokom tri dana, prije nego što sleti u Indijski ocean.

ISRO je objavio da će u sklopu misije istražiti načine za održavanje ljudske prisutnosti u svemiru.

Za misiju je alocirano oko 90 milijardi indijskih rupija (milijarda eura), nakon što je ranije ISRO obavio historijsko slijetanje svoje letjelice Chandrayaan-3 na južnom polu Mjeseca.

Očekuje se da će se misija Gaganyaan lansirati s glavnog svemirskog lansirnog centra u Sriharikoti prije 2024. godine, iako raspored nije bio objavljen.

Pogledajte:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije