Hoće li Microsoft napustiti Windows 10 korisnike s dolaskom Windowsa 11?

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li Microsoft napustiti Windows 10 korisnike s dolaskom Windowsa 11?
Foto: YouTube / Šta će odlučiti kompanija Microsoft?

Kada je Microsoft najavio Windowse 11, novi operativni sistem, mnogi su pretpostavljali da su desetci dani odbrojani.

Jer, tehnički gledano, kada Windowsi 11 dođu, desetka će biti “outdated” odnosno zastarjela. Ali to definitivno neće to biti kraj ovog operativnog sistema, piše PCchip.hr.

Historijski gledano, Microsoft nikada nije na brzinu prekinuo podršku za svoje tehnologije. Naprotiv, godinama su ih još podržavali dok ih nisu ukinuli. Na primjer, Windowsi 7 imali su podršku do kraja januara 2020. godine, što je skoro 5 godina nakon dolaska Windowsa 10. Drugim riječima, Windows 7 korisnici imali su 5 godina da se prebace na noviju verziju Windowsa.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Ovog puta će se desiti ista stvar. Windowsi 10 će dobijati ažuriranja i nadogradnje te sigurnosne update do 2025. godine. Vjeruju da je to dosta vremena da korisnici ažuriraju svoj operativni sistem, ili kupe novi uređaj s Windowsima 11.

Jedna od odličnih Microsoftovih strategija je što će biti lako za pratiti kako se prebaciti na Windowse 11. Ako imate odgovarajući hardver i imate važeću kopiju Windowsa 10, dobiti ćete Windowse 11 besplatno.

Teško je sada reći što će Microsoft napraviti u budućnosti, ali velika je šansa da će nadogradnja na Windowse 11 biti besplatna neki duži period vremena. Jer oni koji sada imaju Windowse 7, još uvijek mogu besplatno instalirati Windowse 10. Vjerovatno će biti ista situacija s 10 na 11.

Šta će odlučiti kompanija Microsoft? - undefined

Foto: YouTube: Šta će odlučiti kompanija Microsoft?

Ako je vjerovati historiji, hardverski zahtjevi za Windowse 11 će se mijenjati s vremenom. Vjerujemo da će netom prije izlaska Windowsa 11, Microsoft prilagoditi hardverske zahtjeve starijim uređajima i da neće biti striktni kao što su trenutno.

Na primjer, trenutni zahtjev za procesorom je minimalno Intelova osma generacija procesora (ili nešto bolje), te AMD-ov Zen 2 (ili nešto bolje), piše PCchip.hr. Ali moguće je da će to postati Intelova sedma generacija procesora, te AMD-ov Zen 1.

Plus, možete zaobići i zahtjev za TPM-om (Trusted Platform Module) ako to želite, jer će Microsoft učiniti sve da što veći broj korisnika dođe na novu verziju Windowsa. To podrazumjeva da će ova kompanija morati “olabaviti” neke hardverske zahtjeve, pitanje je samo koje što će se vidjeti uskoro.

Korporacije čine najveći dio Microsoftovih klijenata, što znači i da čine veći dio prihoda za Microsoft. I zato je Microsoftu vrlo važno da se korporacije prilagode, odnosno da instaliraju najnoviju verziju Windowsa.

Prebacivanje velikih korporacija na novi operativni sistem je jako teško i znači intenzivno ažuriranje postojeće IT infrastrukture, piše PCchip.hr konstatirajući da "to znači i puno novca i vremena". Podsjećaju kako će svaka kompanija sama morati procijeniti isplati joj se to ili ne.

Isto tako, velike korporacije neće odmah instalirati novi OS. Nisu to radile ni s Windowsa 7, 8 i 10, pa neće ni s 11. One se uvijek nadograđuju s određenim vremenskim odmakom. Kada budu sigurne da im to neće prekinuti poslovne procese, da će im sve raditi na Windowsima 11 i da će se uposlenici moći prilagoditi novom OS-u, piše PCchip.hr.

Kad se sve sumira, čini se da kompanija Microsoft ipak neće zaboraviti na korisnike Windowsa 10. Onaj ko želi koristiti Windowse 11, a nema tehničke slove, moći će ih koristiti preko Windowsa 365, a ista stvar je i za korporacije.

A na kraju dana – Windowsi 11 su samo ljepši Windowsi 10 s nekoliko novih mogućnosti. Microsoft je shvatio da ne moraju “izmišljati toplu vodu” s novim Windowsima, nego ih samo malo poboljšati. I to je dobar put – i za njih i za korisnike.

Usluga Windows 365

Na sreću, Microsoft ima rješenje za korporacije i individualce koji ne žele uložiti puno novaca za ažuriranje PC-ja. Microsoft to zove Windows 365.

Windows 365 je cloud usluga s mjesečnom pretplatom, gdje se može izgraditi i koristiti Windows 11 kompjuter. Ono radi kao PC, ali je u oblacima. Sve što vam treba je, zapravo, Internet.

Što znači da možete “streamati” Windowse, bez obzira na vaše postojeće tehničke specifikacije u kompjuteru.

Drugim riječima, kompanije koje ne budu mogle preći na Windowse 11, zbog tehničkih prepreka i zahtjeva, moći će koristiti Windowse 365 ako žele. To bi im trebalo olakšati posao.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije