... / Prije 25 godina: Microsoft nam je predstavio miš koji je omogućio scrollanje

22. 07. 2021. u 11:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Na današnji dan, prije tačno 25 godina, kompanija Microsoft je lansirala svoj legendarni hardverski dodatak koji je promijenio način korištenja kompjutera.

Gotovo svaki miš za računar, bio on gamerski ili standardni, danas dolazi s točkićem, obično na sredini gornjeg dijela, piše HCL.hr.

Svima je jasno za šta taj točkić služi i kako se on koristi, ali manje je poznato da je on u širu upotrebu krenuo baš na današnji dan, 22. jula 1996. godine, prije 25 godina.

Naime, tada je svijetu predstavljen miš IntelliMouse, firme Microsoft.

Da raščistimo jednu stvar – IntelliMouse nije bio prvi miš s točkićem. Bilo je i ranijih pokušaja još i prije 1996, međutim, točkić je bio prihvaćen tek uz pojavu IntelliMousea.

Kako je Microsoft tada objasnio, korištenje točkića bilo je jednostavno, intuitivno i nadasve korisno. Rad u aplikacijama iz paketa Office (97) i Internet Exploreru (3.0) postao je značajno brži zahvaljujući lakšoj navigaciji te mogućnostima zumiranja i automatskog scrollanja.

IntelliMouse je tada koštao 84.95 dolara te je dolazio uz garanciju od tri godine.

U iduće dvije godine dobio je dva nova izdanja, a 1999. godine prešao je na optički senzor i povećao broj tipki s tri na pet . Godine 2001. uslijedilo je i bežično izdanje.

Opcija scrollanja bila je ključna u mnogim igrama na PC-u. Uz nju smo listali veće količine teksta, mijenjali oružja u pucačinama te zumirali ono što je zumirati trebalo.

IntelliMouse je zbog toga ostao legendaran i pamti ga se kao jednog od najboljih miševa ikad napravljenih. Microsoft iz tog razloga 2017. godine oživio brend, a ove godine najavili su i Pro IntelliMouse model.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA