Službena najava iz Microsofta: Krajem godine stiže Windows 11

0
Radiosarajevo.ba
Službena najava iz Microsofta: Krajem godine stiže Windows 11
Foto: Printscreen/YouTube / Detalji sa zvaničnog predstavljanja

Suočena sa pojavom konkurentskih platformi poput iOS-a i Androida, kompanija Microsoft je, tvrde svjetski tehnološki portali, odlučila da krajem godine javnosti i zvanično predstavi svoj novi operativni sistem Windows 11.

Iz tog razloga, Microsoft je jučer službeno najavio izlazak novih Windowsa 11 što znači da popularna „desteka“ ipak nije „zadnji Windows“.

Besplatna nadogradnja

Tehnološki portali koji prate i želje ali i očekivanja korisnika saglasni su da ovaj potez dolazi više zbog Microsoftovih internih preslagivanja i globalnog repozicioniranja, prenosi Bug.hr.

Međutim, već sada je poznato da sve postojeće korisnike Windowsa 10 očekuje besplatna nadogradnja na novi operativni sistem. Službena testiranja trebala bi početi slijedeće sedmice i to putem programa Windows Insider.

U verziji koja se odnedavno može pronaći na internetu, korisnici tvrde da su sve najavljene promjene promjene uistinu promjene nabolje, te da olakšavaju i ubrzavaju korištenje i iskorištavaju mogućnosti današnjeg hardvera. Jednakost prilikom korištenja i dostupnosti svih aplikacija na svim platformama cilj je većine tehnoloških giganata.

Microsoft Store

Prema pisanju medija, u sličnom smjeru krenut će i Microsoft. Uz novu nadogradnju, trgovina web-aplikacija aplikacija Microsoft Store na kojoj je do sada inače bilo moguće skinuti i instalirati na računare samo namjenske programe za Windowse omogućit će i preuzimanje Android aplikacija.

Detalji sa zvaničnog predstavljanja - undefined

Foto: Printscreen/YouTube: Detalji sa zvaničnog predstavljanja

U posebnom fokusu su i programi Office 365, Microsoft Teams i ali i sve druge slične aplikacije čiji će se korisnički interfejsi ujednačiti za prikaz na mnogobrojnim platformama i ekranima. Uz nezaobilazne izmjene dizajna, bit će olakšan i rad s više ekrana. Također, najavljene su i nove mogućnosti za igranje na Xbox servisima na Windowsima.

Nisu zaboravljeni ni ekrani osjetljivi na dodir poput tableta ili laptopa hibrida koji će dobiti podršku za nove geste. Također, izmjene dizajna očekuju i aplikacije poput Microsoft Widgeta koji bi, kako tvrde Windows insajderi, i ovaj put trebali da olakšaju otkrivanje personaliziranih informacija o vremenskoj prognozi, najvažnijim vijestima i slično prateći sve ono što korisnici klikaju i čitaju.

Detalji sa zvaničnog predstavljanja - undefined

Foto: Printscreen/YouTube: Detalji sa zvaničnog predstavljanja

Ipak, većina korsnika očekuje detalje u vezi sa minimalnim hardverskim zahtjevima. Prema službenoj objavi, pokretanje novih Windowsa bit će moguće sa minimalno 4 GB radne memorije i 64 GB slobodnog prostora na disku. Također, naglašeno je da će otvaranje Microsoft Accounta, računa za registraciju kod ove kompanije biti obavezno.

Više detalja sa prezentacije dostupno je na zvaničnom Youtube profilu Windowsa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije