Hakeri prodaju Facebook profile: Kako da provjerite da li je i vaš račun ukraden

Radiosarajevo.ba
Hakeri prodaju Facebook profile: Kako da provjerite da li je i vaš račun ukraden
Foto: RSE / Ilustracija

Cyber kriminalci iz Rusije oglasili su da prodaju 81 hiljadu Facebook profila koje su prethodno hakirali.

Hakeri će za jedan FB profil naplatiti 10 američkih centi, a objavili su printskrinove privatnih poruka hakovanih profila kako bi dokazali ljudima da su im profili zaista "provaljeni" i ukradeni.

Većina korisnika čiji su profili hakovani su iz Ukrajine i Rusije, ali ima i onih iz Velike Britanije, SAD-a, Brazila... Njihov oglas, koji je objavljen na britanskom forumu, u međuvremenu je sklonjen.

Primjeri poruka koje su bile objavljene jesu intimna prepiska tajnih ljubavnika, žalbe o zetu, fotke s godišnjih odmora, ali i bizarne prepiske, kao ona o atmosferi s koncerta grupe Depeche Mode.

Hakeri tvrde da imaju podatke s čak 120 miliona korisničkih Facebook računa, dok iz Facebooka tvrde da sigurnost nije ugrožena te da su hakeri došli do ovih detalja kroz dodatke (add one) za browser.

Kako da provjerite da li je vaš račun ugrožen: Kliknite na ovaj LINK, skrolajte do dna i pogledajte poruku od Facebooka (u plavom okviru) te saznajte da li je i Vaš acc. hakovan.

Jedan od izvršnih direktora Facebooka Guy Rosen kazao je kako su poduzeli sve mjere da spriječe dalje kompromitiranje računa na Facebooku: "Kontaktirali smo kompanije koje proizvode browsere tako da maliciozne ekstenzije (dodaci, add oni, op.pr.) više nisu dostupni za download", kazao je on i dodao da rade s policijom i drugim vladinim agencijama kako bi sa interneta uklonili objavljene informacije.

Za hakiranje se saznalo u septembru ove godine, kada je osoba pod pseudonimom FBSaler počela objavljivati oglase za prodaju ličnih informacija 120 miliona Facebook korisnika. Istraga koju je vodio BBC potvrdila je da su informacije za najmanje 81 hiljada računa tačne.

IP adresa jednog od korisnika koji je objavljivao podatke locirana je u St Petersburgu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije