Najveći hakerski napad na Facebook: Ugroženi i podaci s Instagrama, Tindera...

Radiosarajevo.ba
Najveći hakerski napad na Facebook: Ugroženi i podaci s Instagrama, Tindera...
Foto: Pixabay / Ilustracija

U najvećem hakerskom napadu na Facebook, koji je ugrozio 50 miliona korisnika, napadači su mogli otkriti korisničke detalje o računima na Tinderu, Spotifyju i Instagramu

Facebook je objavio kako su hakeri mogli pristupiti svemu (aplikacijama, mrežama, igrama i sl.) na što ste se logovali korisničkim imenom i šifrom s Facebooka.

Dark web: Hakeri prodaju login podatke Facebook korisnika za pet KM

Napad je otkriven prošle sedmice, a sigurnosni propust ugrozio je 50 miliona računa, među kojima su oni i Marka Zuckerberga i jedne od čelnica Facebooka Sheryl Sandberg.

Kako se navodi, ukoliko ste bili izlogovani s Facebooka i Messengera, 27. na 28. septembar, velika je vjerovatnoća da ste i vi bili meta ovog napada. Naime, Facebook je, kao sigurnosnu mjeru, izlogovao oko 90 miliona korisnika.

Giganti društvenih mreža poručili su kako su napadači iskoristili opciju "View As", koja dopušta ljudima da provjere šta drugi korisnici vide na njihovom profilu.  Zasad nepoznati napadači su iskoristili dio u kodu koji se naziva "Access Tokens", te su ljudima preuzeli račune, a hakeri su mogli vidjeti privatne poruke, fotografije te postove - iako iz Facebooka navode kako još uvijek nema dokaza da je to zaista i rađeno. 

Iz Facebooka navode da ne znaju da li su podaci s ugroženih računa iskorišteni i kako, a cijeli slučaj istražuje FBI. Mark Zuckerbeg tvrdi da šiframa i informacijama o kreditnim karticama nije pristupljeno.

Zuckerberg je u saopćenju priznao kako Facebook treba napraviti dodatne napore da spriječi ovakve napade u budućnosti: "Shvatili smo ovo vrlo ozbiljno. Sretan sam što smo ovo uočili. Ali, pravo je pitanje zašto se ovo ikako dogodilo."

Napad je posljednji u nizu nedaća za Facebook, koji se i dalje oporavlja od ovogodišnjeg Cambridge Analytica skandala, kada je otkriveno da su podaci 87 miliona ljudi dijeljeni sa istraživačkom firmom, u tajnosti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije