Hakiran vam je Facebook? Mogli biste dobiti 12.500 KM odštete

Radiosarajevo.ba
Hakiran vam je Facebook? Mogli biste dobiti 12.500 KM odštete
Arhiv / Facebook

Ako su vam hakirali Facebook račun prošlog petka, što je bio slučaj skoro u cijelom svijetu,  od Marka Zuckerberga bi mogli dobiti oko 12.500 KM odštete (6.000 funti), i to zahvaljujući famoznom GDPR-u, općoj uredbi o zaštiti podataka.

Hakirano oko 50 miliona profila korisnika Facebooka, provjerite šifre

Loše su to vijesti za Zuckerberga s obzirom da je Facebook prošle sedmice priznao kako su hakeri imali pristup na čak 50 miliona računa, s tim da je The Register javio da je hakirano i 90 miliona korisnika ove društvene mreže, piše The Sun

„Zahvaljujući GDPR-u, direktivi Europske unije koja je stupila na snagu u maju ove godine, Facebook je dužan osigurati podatke korisnika s 'prikladnim tehničkim i organizacijskim mjerama', što se može vrlo široko tumačiti. No, poseban je važan članak 82. koji kaže da se može tražiti naknada i za materijalnu i za nematerijalnu štetu", izjavio je Gareth Pope iz advokatske kompanije Slater and Gordon.

Sve što trebate je da dokažete da vam je hakiranje zaista izazvalo probleme. Pope je predložio grupne tužbe.

"Ako djelujete kao grupa, veće su vam šanse da Vas Facebook shvati ozbiljnije", napomenuo je ovaj advokat, što znači da bi se time povećala mogućnost sudske nagodbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije