Grupa koja je hakovala Reddit traži 4,5 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Grupa koja je hakovala Reddit traži 4,5 miliona dolara
Foto: Reddit / Reddit tvrdi da nisu ugroženi podaci korisnika

Napadači na Reddit tvrde da su ukrali 80 GB podataka iz kompanije.

Ransomvara grupa ALPHV/BlackCat iz Rusije, objavila je na svom sajtu na mračnom vebu da su provalili u Redditove sisteme 5. februara ove godine, i u dva navrata, 13. aprila i 16. juna, pokušali da kontaktiraju kompaniju, ali da nisu dobili odgovor. Prema riječima hakera, Reddit navodno nije ni pokušao da otkrije koja vrsta podataka je ukradena.

Napadači sada traže od Reddita 4,5 miliona dolara da bi obrisali podatke, ali i da odustane od novih cijena za pristup API-ju.

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Njemački mediji: 'Ako Dodik proglasi secesiju, za sat vremena će izbiti rat'

Naime, kompanija je nedavno objavila nove cijene za pristup interfejsu za programiranje aplikacija (API), što je izazvalo bijes korisnika koji su krenuli u digitalni štrajk kako bi se borili protiv predloženog plana cijena, zatvarajući hiljade subreddita i foruma.

Početkom februara, Reddit je objavio da su njegovi sistemi "hakovani kao rezultat sofisticiranog i visoko ciljanog fišing napada". Kompanija je otkrila da je jedan zaposleni bio žrtva fišing napada koji je omogućio napadačima da dobiju pristup Redditovim sistemima i ukradu interne dokumente, izvorni kod, podatke o zaposlenima i određene podatke o oglašivačima.

Reddit je tada rekao da ovaj napad nije uticao na korisničke lozinke, naloge i informacije o kreditnim karticama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije