Građani Beča rupe na cesti i pokvarene semafore mogu prijaviti putem aplikacije

Radiosarajevo.ba
Građani Beča rupe na cesti i pokvarene semafore mogu prijaviti putem aplikacije
Grad Beč je prije godinu dana razvio novu mobilnu aplikaciju "Reci Beču" (Sag's Wien), kroz koju će građani biti još direktnije uključeni u proces donošenja odluka.

Uz samo nekoliko klikova, besplatna aplikacija može obavijestiti nadležne službe o nepravilnostima u gradu. Aplikacija je skinuta 26.000 puta, a poslano je 17.000 prijava.

Stanovnici Beča mogu jednostavno komunicirati putem smartphone aplikacije nadležnim vlastima, gdje su u gradu, na primjer, slomljeni semafori, smeće u parkovima, nesigurna gradilišta ili rupe na cesti. 

Aplikacija pokazuje da li je neko drugi prijavio istu nepravilnost, bilo da se pitanje već reguliše, pa čak i kada je nepravilnost već eliminisana.

Beč je već dugi niz godina lider u otvorenoj vladi u Evropi. Nova aplikacija je dio strategije digitalizacije grada za oko 600 web stranica e-uprave na kojima se mjesečno bilježi milion posjeta, što štedi mnogo vremena. Također se konstantno povećava broj pristupnih tačaka na bežičnoj mreži na javnim mjestima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije