Gotove za 15 sati: Štampane umjesto zidanih kuća na 155 km od Sarajeva

1
B92
Gotove za 15 sati: Štampane umjesto zidanih kuća na 155 km od Sarajeva

Štampanje kuća od betona postaje stvarnost u istočnoj Evropi. Nikola Rakić rođen u Švicarskoj svoje stečeno znanje na Fakultetu organizacionih nauka u Srbiji primijenio je na najbolji mogući način i to u Čačku, kreirajući mašinu koja može štampati betonske objekte za stanovanje na tri sprata za nevjerovatnih 15 sati, piše Rina, a prenosi B92.

"Trenutno radimo na razvoju i unaprijeđenju najveće CNC mašine na Balkanu, koja će funkcionisati na princima 3D štampača. Gabariti ove mašine su enormni, visine deset metara kao i širine takođe 10 metara i ne postoji ograničenje u dužini. Mašina nam omogućuje da sama može da odštampa objekat od betona po zadatom nacrtu i posebnoj recepturi poznate kompanije 'Lafarge Holcim' firme koja će ispunjavati sve ISO standarde u pogledu kvaliteta smjese od koje se gradi", rekao je Nikola Rakić, jedan od idejnih tvoraca prve mašine ovakvog tipa na Balkanu, za Rinu, prenosi B92.

Sam objekat se lije na licu mjesta, postavljanjem 3D štampača, lako se transpotuje, a montaža, za koju su neophodna 2-4 radnika, traje oko tri sata.

Prve pilot kuće u Srbije bit će izgrađene početkom trećeg kvartala 2021. godine u Čačku, srbijanskom gradu udaljenom 155 kilometara od Sarajeva.

"Imamo podršku grada Čačka sa kojim smo potpisali ugovoru u septembru mjesecu ove godine za izgradnju prvih stambenih objekata veličine oko 50 kvadratnih metara za socijalno najugroženije građane. Cijena izgradnje ovakvih tipova kuća koštat će 195 eura po kvadratu", dodaje Rakić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije