Google u 2017. godini iz Play Store-a uklonio 700.000 loših aplikacija

Radiosarajevo.ba
Google u 2017. godini iz Play Store-a uklonio 700.000 loših aplikacija
Arhiv / Ilustracija
Kompanija Google je objavila da je tokom 2017. godine iz Play Store-a uklonila preko 700.000 loših aplikacija, kao dio inicijative da se zaštite Android korisnici.

Kompanija je na svom blogu objavila da su uklonjene aplikacije koje su ugrožavale Google Play polisu i uslove korištenja, a uklonjeno je 70 posto više aplikacija nego što je to bio slučaj tokom 2016. godine.

U pitanju je ogromna brojka, posebno kada se zna da je tokom 2012. godine ukupan broj aplikacija na Google Play Store-u bio nešto preko 700.000.

Ne samo da je Google uklonio loše aplikacije, već ih je i identifikovao i preduzeo odgovarajuće akcije protiv njih. Kompanija ističe da je 99 posto aplikacija sa malicioznim ili napadnim sadržajem identifikovano i odbijeno prije nego što ih je bilo ko instalirao.

Google je razvio novi metod detekcije i tehnike koje mogu da identifikuju one koji učestalo krše polise, kao i developere koji postavljaju uvredljiv sadržaj.

Ovo je rezultiralo time da je tokom prošle godine sa servisa skinuto preko 100.000 loših developera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije