YouTube reklame su imale kod koji je rudario kriptovalute

Radiosarajevo.ba
YouTube reklame su imale kod koji je rudario kriptovalute
Pixabay / Ilustracija
Kriptovalute su posljednjih mjeseci u centru pažnje, a među njima se najviše ističe Bitcoin, prvenstveno zbog svoje popularnosti i vrijednosti.

Naravno popularnost kriptovaluta je navela mnoge da situaciju iskoriste i rudare viurtuelni novac korištenjem resursa drugih ljudi. Jedna od metoda jeste unošenje kodova za rudarenje kriptovaluta u web stranice.

Iako pomenute radnje nisu ništa novo, kod za za rudarenje kriptovaluta je nedavno pronađen skriven u reklamama koje su se prikazivale na YouTube-u.

youtube-cryptocurrency-mining.jpg - undefined

Korisnici su prvo primjetili da njihov antivirus softver obilježava YouTube kao problem. Situacija je potom eskalirala kada je Trend Micro objasnio da je Google DoubleClick platforma zloupotrebljena, te da inficira reklame kodovima za rudarenje kriptovaluta.

 Reklame sadrže Javascript, koji rudari Monero preko Coinhive-a. Dok posjetilac pregleda stranicu i uživa u sadržaju inficiranog sajta, kod koristi PC resurse korisnika, upotrebljavajući ih u visokom stepenu.

Google je u međuvremenu izjavio da je blokirao problematične reklame za manje od dva sata, te da su maliciozni kodovi uklonjeni iz kompanijine platforme.

Ipak, ostaje gorak ukus da je jedna ovako ozbiljna platforma dopustila da se maliciozni kod nađe u sadržaju koji se na njoj nudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije