Google dogovorio plaćanje sadržaja s 300 medijskih kuća u EU

0
Hina
Google dogovorio plaćanje sadržaja s 300 medijskih kuća u EU
Foto: Pixabay.com / Google logo/Ilustracija

Google je objavio da je postigao dogovor s više od 300 medijskih kuća u šest zemalja Europske unije o plaćanju njihovog sadržaja, najavivši ponude i za medije u drugim članicama Unije.

Izdavači spadaju među Googleove najžešće kritičare i već dugo pozivaju vlade da reguliraju plaćanje naknada za medijski sadržaj objavljen na digitalnim platformama.

Australija je prošle godine propisala plaćanje, a u aprilu je sličan zakon na snagu stupio i u Kanadi.

Sporazumi s medijima

Direktorica Googleovog odjela za medije Sulina Connal objavila je na blogu da su dogovorili plaćanje sadržaja i s tristotinjak medijskih firmi u skupini zemalja Europske unije.

"Sporazumi koje smo do sada sklopili pokrivaju više od 300 nacionalnih, lokalnih i specijaliziranih novinskih publikacija u Njemačkoj, Mađarskoj, Francuskoj, Austriji, Nizozemskoj i Irskoj, a vodi se i puno rasprava", napisala je u utorak Googleova direktorica.

Connal nije navela koliko plaćaju medijima, a detalji bi trebali biti objavljeni tokom dana. Njemački mediji čine dvije trećine skupine i uključuju sedmičnike Der Spiegel i Die Zeit te dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Najavili novi alat

Googleova čelnica najavila je i novi alat, koji će u sljedećim mjesecima nuditi sporazume i drugim izdavačima u EU, počevši od Njemačke i Mađarske.

Alat će izdavačima ponuditi prošireni ugovor o pregledu vijesti koji će Googleu omogućiti prikaz isječaka i najava vijesti uz plaćanje naknada.

EU je još prije tri godine usvojio direktivu o autorskim pravima, propisavši internetskim platformama plaćanje naknada muzičarima, izvođačima, autorima, izdavačima vijesti i novinarima za objavu njihovih sadržaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije