Google uznemirio 2 milijarde korisnika: Update koji bi mogao pokvariti stranice

0
Radiosarajevo.ba
Google uznemirio 2 milijarde korisnika: Update koji bi mogao pokvariti stranice
Foto: Pixabay.com / Google logo/Ilustracija

Google je izdao upozorenje za više od dvije milijarde korisnika Chromea zbog straha da će nadolazeće ažuriranje pretraživača pokvariti brojne web stranice širom svijeta.

Tehnološki gigant objavio je vijesti putem svog Chromium Bug trackera, kodne baze za Chrome, a rješenje za problem trenutno se ne nazire.

Trenutno je nejasno na koje web-stranice bi trebao utjecati problem.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Korisnici Chromea bi se trebali pripremiti za smetnje ili pronaći drugi pretraživač koji će koristiti dok se problem ne riješi, navodi se u izvještaju Forbesa.

Korisnici Chrome pregledača interneta, koji slučajno ili kojima se automatski aplikacija ažurira, trebalo bi da se pripreme za smetnje ili da pronađu drugi pregledač interneta, koji će koristiti dok se problem ne riješi, navodi se u izvještaju, piše NY Post.

"Na osnovu Googleove trenutne stope objavljivanja, korisnici Chrome Canaryja bi se mogli suočiti sa ovim već sljedećeg mjeseca, dok milijarde korisnika koji koriste stabilnu verziju pretraživača mogu da očekuju probleme u trajanju od tri do šest mjeseci", predviđa se u izvještaju kompanije Google.

Problem je nastao zbog prelaska oznaka Chrome verzije sa dvocifrene na trocifrenu - trenutno je stabilna verzija softvera na oznaci 96.X.X, dok je Chrome Canary na verziji 99 i uskoro će preći na 100, a to će sistemima za očitavanje verzije Chrome pregledača napraviti problem, jer većina čita samo prve dvije cifre.

Zbog toga će nova verzija Chrome pregledača biti očitana pomoću samo prve dvije cifre - kao Chrome 10 i bezbjednosne procedure sajtova će očitati program kao nepouzdan i zaustaviti učitavanje sajta.

Kompanija Google trenutno nema rješenje za ovo i zvanično razmišlja o primjeni neke vrste "haka" svojih oznaka, koji bi natjerao sisteme za očitavanje sajtova da verziju 100 i buduće čita kao podverziju izdanja 99.

Ovo bi se primjenjivalo dok kompanije na pronađe zvanično rješenje u dogovoru sa ostalim internet kompanijama, koje će svoje softvere morati da prilagode novim Chrome browser verzijama za beta i stabilne verzije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije