Ruski sud kaznio Google s gotovo 100 miliona dolara zbog sadržaja

0
Fena
Ruski sud kaznio Google s gotovo 100 miliona dolara zbog sadržaja
FOTO: AA / Rusija

Sud u Moskvi kaznio je Google u petak s gotovo 100 miliona dolara zbog propusta da izbriše sadržaje zabranjene lokalnim zakonom, što je kazna koja odražava napore Rusije da pojača pritisak na velike tehnološke kompanije.

Okružni sud u Taganskom donio je presudu da je Google više puta zanemario uklanjanje zabranjenog sadržaja i naložio ovoj kompaniji da plati administrativnu kaznu od oko 7,2 milijarde rubalja što je oko 98,4 miliona američkih dolara.

Google je rekao da će pregledati sudske dokumente a onda odlučiti o svojim sljedećim koracima, prenosi Associated Press.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Ruske vlasti neprestano su pojačavale pritisak na platforme društvenih medija, optužujući ih da nisu uspjeli očistiti sadržaj povezan sa zloupotrebom droga, oružja i eksploziva. Ranije ove godine vlasti su okrivile tehnološke kompanije što nisu izbrisale najave o nedozvoljenim demonstracijama u znak podrške kritičaru Kremlja Alekseju Navalnom.

Ruski sudovi ranije su ove godine izricali manje kazne Googleu, Facebooku i Twitteru. Presuda moskovskog suda od danas bila je prvi put da je visina kazne izračunata na temelju prihoda.

Ruske vlasti također su zahtijevale da strani tehnološki divovi pohranjuju osobne podatke ruskih građana na servere u Rusiji, prijeteći im kaznama ili mogućim zabranama ako se ne pridržavaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije