! / Google: Borba protiv lažnih vijesti

03. 04. 2021. u 16:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Google će uplatiti 25 miiona američkih dolara u novoosnovani Europski fond za medije i informacije za borbu protiv lažnih vijesti.

Google je to objavio u srijedu u kontekstu kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno za razotkrivanje dezinformacija na internetu.

Pandemija COVID-19 i američki izbori prošle godine izazvali su veliko povećanje dezinformacija, a neki kritikuju društvene medije što nisu proaktivniji u suzbijanju tog problema. Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroge restrikcije.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay.com: Ilustracija

Europski fond za medije i informacije, koji su prošle sedmice pokrenuli Fondacija Calouste Gulbenkian i Europski univerzitetski institut, ima za cilj okupiti naučnike, stručnjake za provjeru informacija, neprofitne organizacije i druga tijela koja djeluju u javnom interesu kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vijesti.

Proživljavajući neizvjesnost i izazove protekle godine, pokazalo se važnijim nego ikad da ljudi imaju pristup tačnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije, istaknuo je predstavnik Googlea Matt Brittin u objavi na blogu.

Fond će djelovati pet godina. Europski opservatorij za digitalne medije, projekt Europske komisije osnovan prošle godine koji uključuje stručnjake za provjeru informacija i univerzitetske istraživače, ocjenjivat će i selektirati projekte.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)