Prva zemlja koja će natjerati Facebook i Google da plate za vijesti

Radiosarajevo.ba
Prva zemlja koja će natjerati Facebook i Google da plate za vijesti
Promo / Mark Zuckerberg

Australija će prisiliti tehnološke divove poput Facebooka i Googlea da tamošnjim medijima plate za objavljene vijesti, a cilj toga je zaštita nezavisnog novinarstva.

Tim potezom ova zemlja postaje prva koja će tražiti od internetskih kompanija da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj, prema modelu sličnom autorskim pravima, i to će ove godine regulisati zakonom.

Ovaj potez je uslijedio nakon što su giganti počeli da se brane od strože regulative širom svijeta, i dan nakon što su američki zastupnici na kongresnom saslušanju napali Google i Facebook za zloupotrebu tržišne moći.

Nakon ispitivanja tržišta medija i moći američkih platformi, australska vlada je krajem 2019. zatražila od ove dvije kompanije da pregovaraju s medijskim kućama o korištenju njihovog sadržaja. 

Pregovori, međutim, nisu urodili plodom, pa Kanbera najavljuje da će, ako se dogovor ne postigne na arbitraži u roku od 45 dana, australska agencija za komunikaciju i medije u ime vlade donijeti zakonske obaveze. 

Google kaže da uredba ignoriše "milijarde klikova", koje šalju australskim medijskim kućama svake godine.

Kako su naveli, to šalje zabrinjavajuću poruku firmama i investitorima da će vlada radije intervenisati nego pustiti da tržište samo radi..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije