Evo kako da produžite životni vijek baterija na laptopu

0
Radiosarajevo.ba
Evo kako da produžite životni vijek baterija na laptopu
Foto: Pixabay / Ilustracija

Opcija kreiranja power plana svog kompjutera uštedit će vam mnogo vremena, novca i energije, i vaše i vašeg računara. Kako biste napravili svoj plan potrošnje baterije računara, uđite u podešavanja unutar Control Panel klikom na Power Options.

Kada odete i odaberete ovu opciju, možete napraviti svoj plan u Windows 10.

Osim toga, donosimo vam dvije ključne stvari koje je potrebno da primjenite kako biste sačuvali energiju svog računara.

Isključite ekran i stavite računar u stanje mirovanja

Ovo su dvije najlakše opcije, gašenje ekrana i sleep mode. Na prenosnim računarima sa Windows 10 operativnim sistemom imate mogućnost vezanu uz situacije kad uređaj crpi bateriju ili je priključen na struju. Možda ćete se morati poigrati sa vremenom prije nego što dobijete ono što želite, ali ako uključite li ove opcije, sigurno ćete uštediti bateriju.

Osvetljenje ekrana

Ukoliko ne znate gdje se nalaze podešavanje za uređivanje osvjetljenje ekrana, to nije problem jer je riječ do operativnog sistema. Microsoft je modularnost ove opcije sklonio iz opcija za uštedu energije još u nadogradnji 1809.

Osvjetljenje sada možete mijenjati odlaskom na notifikacije u donjem desnom uglu ekrana, unutar opcije Action Center gde ćete pronaći slajder koji služi upravo za ovu svrhu, piše magazin.novosti.rs.

Spuštanjem slajdera i osvjetljenja ekrana sa 100 posto na 70 posto smanjićete potrošnju energije za 20 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije