Kako provjeriti da li je baterija mobitela u dobrom stanju?

Radiosarajevo.ba
Kako provjeriti da li je baterija mobitela u dobrom stanju?
Foto: The Verge / Ilustracija

Prije ili kasnije baterija u vašem pametnom telefonu s operativnim sistemom Android počet će posustajati. Nakon godine ili dvije korištenja više neće biti istog kapaciteta kao i kad ste tek bili kupili svoj smartfon. Pokazat ćemo vam kako možete pratiti stanje baterije.

Na žalost, u Android nije ugrađena opcija koja bi vam to omogućavala. Ali, možete doći do određenih podataka o bateriji u postavkama.

Otvorite Settings pa Battery i odaberite sličicu s tri tačkice u gornjem desnom uglu kako bi otvorili izbornik. U njemu odaberite Battery usage option, piše tportal.hr.

Pojavit će se zaslon Battery usage, gdje je popis aplikacija koje su najviše trošile bateriju otkad ste ju zadnji put napunili. Odaberite sličicu s tri tačkice i odaberite Show full device kako bi dobili pregled potrošnje zaslona i samog operativnog sistema.

Smanjite li korištenje najvećih potrošača, vaša će baterija duže potrajati i ostati u boljem stanju.

Kako provjeriti stanje baterije pomoću pozivnog koda

Android ima nekoliko skrivenih kodova koje možete ukucati u aplikaciju Phone kako bi mogli pristupiti izbornicima za testiranje. Među njima je i onaj za provjeru stanja baterije:

*#*#4636#*#*

Moguće je kako kodovi neće raditi podjednako dobro na svim Androidima pa imajte to na umu.

Izaberite aplikaciju

Postoji više aplikacija koje možete upotrijebiti za provjeru stanja vaše baterije. Kao primjer ćemo koristiti AccuBattery.

Ta aplikacija pomoći će vam, između ostalog, pri punjenju baterije tako da u što manjoj mjeri potrošite broj punih ciklusa punjenja i pražnjenja, ograničen za svaku bateriju.

Puni ciklus punjenja događa se svaki put kad ispraznite bateriju do kraja i potom ju potpuno napunite. Ali, može se dogoditi i kad bateriju napunite do 100 posto, ispraznite ju do 50 posto i zatim ponovno napunite do maksimuma.

AccuBattery će vas upozoriti kad je baterija blizu 80 posto kapaciteta pri punjenju. To možete promijeniti u kartici Charging, ako želite. Također, ovdje ćete naći i informacije o vremenu potrebnom za punjenje.

Kako bi dobili korisne podatke morat ćete instalirati AccuBattery i neko vrijeme normalno koristiti smartfon kao i inače. Kad bolje upozna obrasce korištenja, aplikacija će vam moći dati procjenu koliko će baterija potrajati uz trenutnu razinu korištenja, između ostalog.

Na kartici Discharging naći ćete više informacija o tome kako vaš pametni telefon troši bateriju kad je, primjerice, zaslon uključen ili isključen, kad je smartfon neaktivan i tome slično.

Uključite li odgovarajuće dozvole pod App usage access, dobit ćete više podataka o tome koje aplikacije najviše prazne vašu bateriju.

Pod karticom Health naći ćete podatke o trenutnom procijenjenom stanju baterije u odnosu na dizajnirani tvornički kapacitet. Time ćete dobiti uvid u to koliko energije baterija ima kad je potpuno napunjena u odnosu na stanje kad je bila posve nova, piše Make Use Of.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije