Konačno: Evropski parlament traži uvođenje univerzalnog punjača za mobitele

Radiosarajevo.ba
Konačno: Evropski parlament traži uvođenje univerzalnog punjača za mobitele
Foto: Pixabay / Ilustracija

Poslanici u Evropskom parlamentu pozvali su Evropsku komisiju da u interesu potrošača i zaštite okoline ubrza uvođenje univerzalnog punjača za sve mobilne telefone i druge prenosne elektronske uređaje.

U Direktivi o radijskoj opremi iz 2014. zakonodavci EU pozvali su na osmišljavanje univerzalnog punjača i dali ovlašćenje Komisiji da nastavi da radi na tome putem delegiranog akta.

Zastupnici su u raspravi na plenarnoj sjednici u Strazburu u ponedjeljak velikom većinom zagovarali što skorije uvođenje univerzalnih punjača, kompatibilnih sa svim mobilnim telefonima, tabletima, čitačima e-knjiga i ostalim prenosnim uređajima.

Više predstavnika je u raspravi kritikovalo sporost i neefikasnost Komisije u sprovođenju direktive, a neki su izrazili sumnju da se možda plaši zamijeranju korporacijama koji se protive takvoj mjeri, na primjer Apple.

Komisija se od donošenja direktive 2014. oslonila na donošenje preporuka, očekujući da će proizvođači dobrovoljno uskladiti svoje proizvode, ali taj pristup nije imao uspjeha.

Potpredsjednik Komisije i povjerenik za međuinstitucijske odnose i predviđanja Maroš Šefčovič je, otvarajući raspravu sa evroparlamentarcima, istakao da se broj tipova punjača u tom periodu sveo sa više od 30 na tri, ali je priznao da to još uvijek nije zadovoljavajući rezultat.

Prema procjenama, stari punjači stvaraju više od 51.000 tona elektronskog otpada godišnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije