Elon Musk pokrenuo veliku tužbu: 'Izdali su čovječanstvo i okrenuli se novcu'

1
Radiosarajevo.ba
Elon Musk pokrenuo veliku tužbu: 'Izdali su čovječanstvo i okrenuli se novcu'
Foto: EPA / Elon Musk

Kada je OpenAI pokrenut, njegovi suosnivači dogovorili su se kako će to biti neprofitna kompanija koja neće biti vođena zaradom i komercijalnim uspjehom, već će njen razvoj biti usmjeren za dobrobit čovječanstva.

Jedan od tih suosnivača bio je i Elon Musk koji je tokom godina donirao desetke miliona dolara i značajno pomogao s financiranjem na početku, da bi u međuvremenu digao sidro i napustio OpenAI pa je najpoznatije lice kompanije postao njen izvršni direktor Sam Altman.

Altman i OpenAI u proteklih godinu i pol doživjeli su meteorski uspon zahvaljujući uspjehu ChatGPT-a, dok su u firmu investirale brojne kompanije, uključujući i Microsoft. Tehnološki div u više je navrata uložio novac u OpenAI, a ukupna vrijednost investicija iznosi oko 13 milijardi dolara.

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Predrag Kojović: "Mogli smo biti odlični đaci, sada molimo za dodatni rok"

Zbog svega navedenog, Elon Musk smatra kako su Altman i drugi suosnivači poput Grega Brockmana i OpenAI prekršili sporazum o osnivanju u kojem je naglasak, dakle, bio na dobrobiti čovječanstva, a ne na profitu. Musk to sada želi dokazati na sudu te je ove sedmice podigao tužbu protiv OpenAI-a i njegova izvršnog direktora.

Musk u tužbi tvrdi kako su ga Altman i Brockman više puta uvjerili da će se pridržavati tog sporazuma, no sve što se u posljednje vrijeme događa s tom kompanijom ukazuje na suprotno. Pri razvoju i internom dizajnu ChatGPT-4 OpenAI je u prvom planu, ali u tajnosti, imao komercijalne interese.

Elon Musk najavio novu platformu

Elon Musk najavio novu platformu

Također, smatra kako je OpenAI s posljednjom verzijom svog AI alata postigao opću umjetnu inteligenciju te kaže kako bi, prema njihovom sporazumu o osnivanju, takva tehnologija trebala biti besplatna i javno dostupna. Umjesto toga, kompanija se u biti pretvorila u podružnicu Microsofta te im je sada prioritet usavršiti tehnologiju kako bi maksimizirali profit za Microsoft, optužuje Musk.

Iako službeno OpenAI nije odgovorio na medijske upite o tužbi, novinari Axiosa došli su u posjed interne poruke koju su lideri firme poslali zaposlenicima. U njoj se, naravno, odbacuju sve Muskove tvrdnje iz tužbe te naglašava da firma ostaje neovisna i posvećena dobrobiti za čovječanstvo te da tek mora postići opću umjetnu inteligenciju u svojim proizvodima.

Muskove tvrdnje ne prikazuju stvarnost našeg rada i naše misije, stoji u poruci, a Sam Altman je upozorio kako će u budućnosti biti novih napada na kompaniju, piše portal Zimo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije