Eksperti: Prije prazničnih okupljanja napravite jednu stvar - čak i ako ste cijepljeni

0
Radiosarajevo.ba
Eksperti: Prije prazničnih okupljanja napravite jednu stvar - čak i ako ste cijepljeni
Foto: Pexels / Ilustracija

Prošle smo godine upozoreni da izbjegavamo velika okupljanja tokom praznika kako bismo izbjegli širenje koronavirusa, a danas kada su vakcine dostupne, mnogi su stručnjaci dali svoj blagoslov za sva okupljanja ove godine.

Mnogi su već iskoristili ove savjete i otputovali, ali stvari su se promijenile kada se pojavila nova varijanta virusa omicron i to diljem svijeta, a za sad znamo da se puno lakše prenosi i da može ugroziti zaštitu koju nudi cjepivo.

Iz tog razloga stručnjaci nude nove savjete kako se ponašati tokom praznika.

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Od nedjelje novi raspored letenja sa Sarajevskog aerodroma: Uvedeno sedam novih odredišta

Michael Mina, epidemiolog i asistent epidemiologije na sveučilištu Harvard je na svom Twitter profilu upozorio da testiranje par dana prije zabave nije garancija posebno radi ove nove varijante virusa.

Prema njegovim riječima, trebali biste testiranje obaviti nekoliko sati prije druženja, čak i ako su svi prisutni cijepljeni jer u samo 24 sata rezultat testa može biti drugačiji.

Isto je upozorenje stiglo nakon novog istraživanja u Engleskoj gdje se pokazalo da osobe koju su zaražene omicron varijantom postanu zarazni puno prije nego što je to bio slučaj s prethodnim varijantama.

Tim Spector, profesor epidemiologije u Londonu je za The Guardian izjavio kako se vidi sve više infekcija nakon okupljanja ljudi a zahvaljujući ovoj varijanti koja se vrlo lako prenosi.

"Naravno, ako uspoređujemo s delta sojem, više je pozitivnih slučajeva. Delta nije, tako se čini, utjecala na sve prisutne na okupljanju", ističe te dodaje kako je važan savjet da svi koji planiraju okupljanja nekoliko sati prije naprave test.

Neki su stručnjaci izrazili zabrinutost oko tačnih podataka brzih testova, ali Mina dodaje kako se ne treba brinuti jer on prepoznaje i ovaj soj virusa. Dakle nije važno koji test koristite dokle god ga koristite.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti isto ističe kako su brzi testovi dobra zaštitna mjera od širenja virusa.

"Bez obzira na to jeste li cijepljeni ili nemate simptome, napravite test prije druženja, pa i ako se ne radi o velikoj grupi ljudi", dodaje. Prerano testiranje je nešto na što stručnjaci upozoravaju kao nedovoljnu mjeru zaštite. "Što više učimo o ovoj novoj varijanti, jasnije je nam je da bi se trebalo uvesti testiranje netom prije okupljanja ili putovanja kako bi se pojačala zaštita svih nas", dodaje, donosi Ordinacija.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije