Do Zemlje stigao radio signal star 8 milijardi godina, evo odakle je došao

4
Radiosarajevo.ba
Do Zemlje stigao radio signal star 8 milijardi godina, evo odakle je došao
Foto: Futurism / Ilustracija

Astronomi su zabilježili misteriozne radiovalove kojima je trebalo 8 milijardi godina da dođu do Zemlje. Radi se o jednoj od najudaljenijih i najsnažnijih do sada opaženih brzih provala radiovalova (FRB).

Eksplozija FRB 20220610A trajala je manje od jedne milisekunde, ali je u tom djeliću trenutka oslobodila onoliko energije koliko naše Sunce emituje tokom 30 godina.

Brze provale radiovalova su jedan od najfascinantnijih misterija u svemiru. Radi se o izuzetno snažnim signalima, neki oslobađaju više energije od 500 miliona Sunca, a traju manje od treptaja oka. Jedna od najvažnijih karakteristika FRB-ova jest to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom dijelu neba i traju tek nekoliko milisekundi.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ponavljajući FRB-ovi, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopno, vrlo su rijetki i posebno privlače pažnju astronoma. Neki od ponavljajućih FRB-ova se javljaju periodično, u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili mjeseci.

Astronomi su putem niza moćnih teleskopa u Australiji (ASKAP, Australian Square Kilometre Array Pathfinder) detektirali FRB 20220610A i saznali od kuda dolazi. "Pomoću ASKAP-a smo uspjeli precizno odrediti odakle je došao", rekao je astronom Stuart Ryder sa Univerziteta Macquarie u Australiji, a prenosi CNN.

"Zatim smo putem Vrlo velikog teleskopa u Čileu potražili tačan izvor, odnosno galaksiju. Otkrili smo da stiže iz galaksije koja je starija i udaljenija od bilo kojeg drugog do sada uočenog izvora FRB-ova i da se vjerovatno nalazi unutar male skupine galaksija koje prolaze kroz proces spajanja", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije