Da li ste čuli za "deltakron" varijantu koronavirusa: Evo šta kaže nauka

1
Radiosarajevo.ba
Da li ste čuli za "deltakron" varijantu koronavirusa: Evo šta kaže nauka
Foto: DW / Ilustracija

U medijskim izvještajima u proteklih nekoliko dana pojavila se informacija o pojavi još jednog soja novog koronavirusa, koji je navodno kombinacija varijanti delte i omikrona.

Ova pomalo zastrašujuća vijest potaknula je odmah rasprave među naučnicima, pri čemu su navode kolega s Kipra, gdje je navodno "deltakron" otkriven, neki dovodili u pitanje, čak proglašavajući nalaz i greškom koja je nastupila uslijed kontaminacije uzoraka.

Leonidos Kostrikis s Univerziteta na Kipru koji potpisuje ovaj nalaz to oštro opovrgava, navodeći kako je zaraza deltakronom češća kod hospitaliziranih nego kod nehospitaliziranih pacijenata što isključuje mogućnost kontaminacije.

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Ekipa Dubioze Kolektiva pripredila show u zagrebačkom tramvaju: Pogledajte dio atmosfere

Za mišljenje su iz Večernjeg upitali prof. dr. sc. Bojana Polića, čelnika Zavoda za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.

"Još uvijek su vrlo oskudni podaci o tzv. deltakron-virusu, odnosno o varijanti virusa koja je nastala rekombinacijom delta i omikron varijante. Postoji mogućnost da je došlo do rekombinacije ovih dvaju virusa što bi se moglo dogoditi u slučaju istodobne infekcije stanica s obje varijante", odgovara on, pa nastavlja:

"+RNA virusi, u koje spada i koronavirus, mogu u određenim slučajevima izmjenjivati sljedove baza što može rezultirati nastankom novih varijanti virusa. Iz informacija kojima raspolažemo teško je zaključiti je li u navedenom slučaju zaista riječ o rekombinaciji ili o artefaktu u laboratorijskim uslovima.

Ako je deltakron zaista nova varijanta virusa, to će se ubrzo i potvrditi, poglavito ako bude imala prednosti što se tiče infektivnosti i/ili virulentnosti u odnosu na omikron varijantu. Za sada ne moramo biti pretjerano zabrinuti oko deltakrona, već moramo učiniti sve na osobnoj razini da spriječimo posljedice već započete epidemije omikrona kod nas", kaže prof. dr. Polić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije