Čerkez pojasnio je li dominantnija omicron ili delta varijanta

3
L. M.
Čerkez pojasnio je li dominantnija omicron ili delta varijanta
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Press konferencija Federalnog ministarstva zdravstva

Federalno ministarstvo zdravstva danas je donijelo niz novih epidemioloških mjera zbog porasta broja zaraženih koronavirusom.

Pomoćnik resornog ministra, Goran Čerkez, kazao je da je situacija zabrinjavajuća, te predstavio i stopu smrtnosti od koronavirusa.

"Moramo znati da su izuzetno loši rezulatati smrtnosti, ali ako gledamo cijelu državu, veća je smrtnost u RS. Ako gledamo višak smrtnosti, odnosno broj veći od normalno predviđenog broja umrlih u jednoj državi, mi smo tu negdje na cifri oko 30 posto, odnosno u nekom Europskom prosjeku", rekao je Čerkez.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Na pitanje da li je omicron već postao dominanstan soj u našoj zemlji, Čerkez nije dao konkretan odgovor.

"Imam neke pretpostavke s kojima sada ne bih izlazio u javnost. Dominantnija je delta u Bosni i Hercegovini trenutno, to je definitivno", rekao je Čerkez.

Siniša Skočibušić, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo kazao je da je novi val uvjetovan omicronom.

"Ovo je novi rasplamsavanje uvjetovano omicronom. U odnosu na prošlu sedmicu broj novopotvrđenih se povećao za 98 posto. Broj pacijenata na respiratori u istom se periodu povećao za 37 posto, a broj preminulih za 29 posto", navodi Skočibušić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije