Da li će umjetna inteligencija moći predvidjeti koliko ćemo dugo živjeti?

0
Radiosarajevo.ba
Da li će umjetna inteligencija moći predvidjeti koliko ćemo dugo živjeti?
Foto: Pixabay / Ilustracija

Novo istraživanje je pokazalo da umjetna inteligencija može procijeniti biološku starost zdrave osobe na osnovu rendgenskog snimka grudnog koša.

Naučnici su razvili model umjetne inteligencije koji može čitati rendgenske snimke grudnog koša kako bi odredio biološku starost osobe.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu The Lancet Healthy Longevity, istraživači sa Univerziteta Osaka Metropolitan u Japanu su otkrili da što je procijenjena starost umjetne inteligencije veća u odnosu na stvarnu starost osobe, to su veće šanse da osobe imaju hroničnu bolest.

Uživo iz Guimaraesa sa meča baraža za Svjetsko prvenstvo: Portugal - Bosna i Hercegovina 14:10 HT

Uživo iz Guimaraesa sa meča baraža za Svjetsko prvenstvo: Portugal - Bosna i Hercegovina 14:10 HT

"Naši rezultati sugerišu da rendgenski snimci grudnog koša bazirani na prividnoj dobi mogu tačno odražavati zdravstveno stanje koje ide izvan hronološke starosti", rekao je postdiplomac i autor studije Yasuhito Mitsuyama u izjavi.

"Naš cilj je dalje razvijati ovu istraživačku oblast i primijeniti je za procjenu ozbiljnosti hroničnih bolesti, predviđanje očekivanog trajanja života i prognoziranje mogućih hirurških komplikacija".

Kina vodeća sila na polju vještačke inteligencije?

Kina vodeća sila na polju vještačke inteligencije?

Da bi stvorili model umjetne inteligencije koji može čitati rendgenske snimke grudnog koša, istraživači su koristili više od 67 hiljada rendgenskih snimaka grudnog koša dobijenih između 2008. i 2011. godine od zdravih pojedinaca iz više institucija.

Kod zdravih osoba postojala je jaka korelacija između procijenjene starosti i hronološke starosti osobe.

Istraživači su također testirali više od 34 hiljade rendgenskih snimaka grudnog koša pacijenata sa poznatim bolestima.

Utvrđeno je da je model procjene dao višu starost u odnosu na stvarnu starost osobe kod određenih hroničnih bolesti kao što su hipertenzija, hronična opstruktivna bolest pluća, bolest jetre, bolest pluća i hronično zatajenje bubrega.

Međutim, postojala je mala korelacija kod akutnih bolesti, kao što su nedavne infekcije poput upale pluća.

Nevjerovatno otkriće: Umjetna inteligencija 'čita misli' i pogađa koju muziku slušate

Nevjerovatno otkriće: Umjetna inteligencija 'čita misli' i pogađa koju muziku slušate

"Ovaj rezultat znači da naša umjetna inteligencija hvata hronične promjene umjesto akutnih promjena na rendgenskim snimcima grudnog koša, što je razumno jer starenje proizilazi iz hroničnih promjena koje se akumuliraju tokom vremena", rekli su autori istraživanja.

Autori su naveli da ovaj model umjetne inteligencije može služiti kao indikator za bolesti povezane sa starenjem i pomoći u ranom otkrivanju i intervenciji.

Međutim, zahtijevali su daljnja istraživanja kako bi se potvrdio uzročni odnos, uporedio model umjetne inteligencije sa drugim markerima biološke starosti i proučili druge etničke grupe, piše Euronews.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije