! / Virologinja Ana Gligić: Kada nas očekuje kraj pandemije, dva su moguća scenarija

18. 10. 2021. u 22:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Šef laboratorije u Institutu “Torlak” u doba variole vere dr Ana Gligić (87) kaže da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji vrlo nepovoljna zato što se o virusu, prije svega, još ne zna dovoljno.

Kako čuvena naučnica objašnjava, zasad je utvrđeno da je korona virus mutirao u osam varijanti, a kroz broj novozaraženih, na respiratoru i umrlih, vidi se da je svaka naredna varijanta jača i smrtonosnija od prethodne.

Svakodnevno čitajući najprestižnije svjetske časopise i prateći parametre epidemije, dr Gligić navodi da su moguća dva scenarija za završetak ove epidemije kojoj se kraj i dalje ne nazire.

"Predviđam dvije mogućnosti. Ili će se virus ugušiti, odnosno mutacija će pokušati da ostane na čovjeku, a nove se više neće pojavljivati i tako će se on vremenom ugušiti. Ipak, moguć je i drugačiji scenario. Da se već do kraja godine pojavi nova mutacija toliko snažna da svi obole. Pokazalo se da je ovaj virus nepredvidiv i ništa ne može da nas iznenadi", navodi dr Gligić.

Virusološkinja ističe da sada sa sigurnošću može da kaže da je virus prirodnog porijekla.

"Antivakseri stalno ističu kako je koronavirus veštački napravljen. Međutim, da je virus nastao u laboratoriji, on bi bio zaključan. Ne bi dolazilo do mutacija. I taj koji ga je projektovao ne bi ga pustio tek tako, nego bi ga zaključao", objašnjava dr Gligić.

Naučnica, koja je u martu poslije 13 dana provedenih na kiseoniku uspjela da pobijedi COVID-19, kaže da je i ona jedna od onih koji su se zarazili nakon vakcinacije. Prema njenim riječima, sigurna je da je zakačila infekciju u periodu između dvije doze, a da joj je život spasilo upravo to što se cjepila.

"Trebalo bi da primim treću dozu, ali ću sačekati još malo, pošto sam ubijeđena da sam stvorila dosta antitijela i jak prirodni imunitet. Realno je očekivati da se u mesecima pred nama naprave i nove vakcine koje će biti sačinjene od novih sojeva virusa", zaključuje sagovornica, piše portal Buka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA