Čudna 'tačka' u svemiru možda je dokaz postojanja paralelnih univerzuma

Radiosarajevo.ba
Čudna 'tačka' u svemiru možda je dokaz postojanja paralelnih univerzuma
NASA / Superpraznina u svemiru

Naučnici već izvjesno vrijeme pokušavaju riješiti tajne misteriozne "hladne tačke" (Cold Spot) u svemiru koja bi mogla dokazati da je naš univerzum samo jedan u nizu beskrajnih linija stvarnosti.

Cold Spot je zona u svemiru stara 13 milijardi godina i prečnika 1.8 milijardi svjetlosnih godina, i hladnija za 0.00015 stepeni Celzija od svega drugog - ova čudna masa mogla bi biti prvi dokaz da postoji multiverzum.

Multiverzum je naziv za hipotetičku ideju da postoji više univerzuma, koji zajedno čine jednu cjelinu. Različiti univerzumi nazivaju se paralelni univerzumi. Multiverzum je tema mnogih oblasti: kosmologije, fizike, filozofije, teologije i naučne fantastike.

Astronomi ne mogu objasniti šta je uzrok ove masivne superpraznine - a studija naučnika sa Durham Univerziteta navodi kako ne bi trebala postojati.

Ne možemo sasvim isključiti da je Cold Spot uzrokovana neobičnom fluktuacijom koju objašnjava standardni model fizike o česticama. Ali, ako to nije slučaj, onda imamo malo "egzotičnija" objašnjenja.

Najuzbudljivije od svih jeste da je "hladnu tačku" uzrokovao sudar našeg i drugog univerzuma. Ako bi dalja i detaljnija analiza dokazala ovo, onda imamo prvi dokaz o multiverzumu.

Nova studija sugerira da se galaksije u ovom području grupišu oko malih praznina koje se šire prostorom kao balončići, i postoji samo dva posto šanse da se ovo dogodilo slučajno. Ako su autorove pretpostavke tačne, Cold Spot indicira da naš kosmos sadrži beskrajno mnogo paralelnih univerzuma koji sadrže isto toliko različitih stvarnosti.

Ova teorija nije čista naučna fantastika, napisao je prošle godine dr. Stuart Clarke za The Guardian: "Ove bezbrojne oblasti sjede jedne do drugih u višim dimenzijama koje naša osjetila ne mogu prepoznati. Svaki alternativni univerzum nosi svoju, različitu verziju stvarnosti." 

No, dr. Clarke navodi kako bi potraga za dokazima o ovome mogla biti uzaludna i nikad okončana...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije