Ovako bi mogle izgledati prve zemaljske zgrade na Marsu

Radiosarajevo.ba
Ovako bi mogle izgledati prve zemaljske zgrade na Marsu
Foto: Profimedia / Mars / Ilustracija
Premda još nismo poslali ljude na Mars, već danas moramo početi razmišljati o građevinama u kojima će oni tamo moći živjeti.

NASA je još 2015. pokrenula konkurs za dizajn nastambi koje se mogu ispisati pomoću 3D printera, a nedavno je brojne pristigle projekte suzila na pet najboljih.

Svemirska agencija i njihovi partneri sa Univerziteta Bradley u Illinoisu su ocjenili 18 pristiglih modela stvorenih uz pomoć specijaliziranog softvera koji, recimo to tako, previše ne brine za estetiku.

Glavni cilj svakog projekta je stvoriti građevine koje imaju dovoljno debele zidove, sistem grijanja, zaštitu od dekompresije i niz drugih značajki koje su nužne za potencijalne ljudske nastambe na Marsu.

Pet pobjedničkih timova podijelilo je nagradni fond od 100.000 dolara, s time da su dva pobjednika osvojili laskavih 20.967 dolara.

Tim Zopherus dolazi iz Arkansasa, a njihov projekt uključuje masivni 3D pisač koji pomoću rovera sakuplja sirovine dostupne na samom Marsu te ih koristi kao građevni materijal za izgradnju postojanih nastambi.

AI.SpaceFactory iz New Yorka dizajnirala je cilindričnu uspravnu nastambu koja na opasnom Crvenom planetu jamči maksimalizaciju dostupnog prostora uz maksimalnu sigurnost stanovnika.

Tim Kahn-Yates iz Jacksona u Mississippiju, osvajači trećeg mjesta, predstavili su dizajn sa tačkastim izrezima koji prouštaju svjetlo a ujedno mogu izdržati nemilosrdne uvjete Crvenog planeta.

SEArch+/Apis Cor iz New Yorka stvorili su okruženje koje propušta svjetlo, a stanovnike u isto vrijeme štiti od opasne radijacije.

Konačno, tim sa Univerziteta Northwestern iz Illinois predstavio je okrugli dizajn s vanjskom kupolom. Njihov glavni motiv bilo je stvaranje jednostavne konstrukcije uz pomoć temelja na napuhivanje koji služi kao postolje za 3D pisač.

Pet pobjedničkih timova morat će dokazati funkcionalnost svojih prototipova autonomnim ispisom dijela predstavljenih građevina u mjeri jedan naprama tri

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije