Otkriće: Ogromni planet luta svemirom i emitira čudnovatu auroru

Radiosarajevo.ba
Otkriće: Ogromni planet luta svemirom i emitira čudnovatu auroru
NRAO / Kakve tajne krije ovo čudnovato nebesko tijelo?

Astronomi su otkrili planetu, 12 puta veću od Jupitera, koja se nalazi u blizini našeg Sunčevog sistema, na udaljenosti od 20 svjetlosnih godina od Zemlje.

Iako se na prvu čini da je udaljenost od naše planete velika - i ona to jeste, ako govorimo o tome da li ćemo ikada doći do nje - kada pomislimo na to da je promjer naše galaksije oko 100 hiljada svjetlosnih godina, onda je jasno da možemo reći da nam je relativno blizu.

Ovo smeđe tijelo putuje galaksijom usamljeno, i ima vrlo neobičnu auroru (polarno svjetlo) koju emituje sa svog pola. Planeta, kako je uočeno, ima i magnetno polje koje je 200 puta jače od najvećeg među planetama našeg sistema.

Naučnici nisu sigurni u porijeklo ovog tijela niti šta uzrokuje auroru.

Neobični objekt nalazi se u sivoj zoni između zvijezde i planete i bio je klasificiran kao "smeđi patuljak" (neuspjela zvijezda, tj. tijelo mnogo veće od planete, ali ne dovoljno masivno da bi u svom središtu pokrenulo nuklearne reakcije). 

Prvi put je uočen 2016, uz pomoć Very Large Array (VLA) teleskopa u New Mexicu, koji detektuje radio signale. Teleskop je uočio pet objekata, a naučnici su vjerovali da su sve smeđi patuljci.

Ipak, dodatno istraživanje, otkrilo je da jedan od objekata, naziva SIMP J01365663+0933473, mnogo mlađi i manji od ostalih. Njegova površina ima temperaturu od oko 825 stepeni i star je "samo" 200 miliona godina.

Pojedini su zbog toga zaključili da ovo nije smeđi patuljak, nego "slobodna" planeta.

"Ovaj objekt pun je iznenađenja i čini se da bi nam mogao pomoći da shvatimo magnetne procese na zvijezdama i planetama", kazala je dr. Melodie Kao, astronomkinja sa Arizona State univerziteta.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu The Astrophysical Journal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije