Britanska kompanija Zanco napravila najmanji mobitel na svijetu

Radiosarajevo.ba
Britanska kompanija Zanco napravila najmanji mobitel na svijetu
U trenutku kada je trend da mobilni telefoni budu što veći i sa što više opcija, jedna kompanija se odlučila za suprotan pristup.

Britanska kompanija Zanco je napravila model Tiny T1, koji sa svojim minijaturnim dimenzijama (4,8 x 2 x 1,3 cm) važi za najmanji mobilni telefon koji je ikada proizveden na svijetu.

Naravno, zbog svoje veličine on isključivo služi za razgovore i slanje poruka, ali s obzirom na činjenicu da su autori njegov koncept zamislili prije svega kao rezervni mobilni u slučaju da se prosječnom korisniku primarni mobilni telefon pokvari, i to je dovoljno.

S druge strane, on je zgodan za nošenje u momenatima kada ne želite da vas ometaju poruke sa socijalnih mreža, ali i za vrijeme provedeno u trčanju, vožnji biciklom i drugim sportskim aktivnostima.

Tvorci ovog minijaturnog uređaja se nadaju da će s ovim proizvodom uspjeti da podsjete širu javnost kako je u prethodnim godinama za svakog velikog proizvođača mobilnih telefona bilo jako bitno da njihov uređaj bude što manji.

Nažalost, telefon se još ne nalazi u prodaji i pitanje je da li će do toga doći u bliskoj budućnosti, jer postoji strah nadležnih vlasti da bi on zbog svoje minijaturne veličine mogao biti zloupotrijebljen.

Naime, neki zakonodavci u Velikoj Britaniji su već iskazali stav da telefon definitivno ne treba odobriti budući da je njegova veličina idealna za nelegalno korištenje u zatvorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije