Britanska aplikacija bori se protiv bacanja hrane

Radiosarajevo.ba
Britanska aplikacija bori se protiv bacanja hrane
Ostaci ručka, povrće zaboravljeno u frižideru ili konzerve skrivene u kuhinjskim ormarima više ne moraju završavati u otpadu nakon što su dvije Britanke razvile aplikaciju koja omogućava dijeljenje viška hrane s prijateljima i susjedima.

OLIO je mobilna aplikacija razvijena u Velikoj Britaniji, posljednje u nizu tehnoloških rješenja koja žele smanjiti količinu otpada i pomoći okolišu.

Aplikaciju su razvile dvije poduzetnice, želeći umanjiti bacanje hrane što je "jedan od najvećih problema s kojim je čovječanstvo danas suočeno".

Tessa Cook, jedna od osnivačica, tu tezu može potvrditi poražavajućom statistikom.

U svijetu se baca gotovo trećina proizvedene hrane, vrijedna bilion dolara, a u samoj Velikoj Britaniji prosječna porodica svake godine baci oko 700 funti vrijedne prehrambene proizvode.

Sve to je "katastrofa za okoliš", upozorava Cook. Takav sistem dodatno zagađuje zemlju i vodu za proizvodnju hrane, a prehrambeni otpad ostavljen na odlagalištima otpušta metan, staklenički plin koji je štetniji od ugljičnog dioksida.

"Cijeli sistem očito je potpuno sulud i mora biti ispravljen", istaknula je Cook za Reuters.

Pošto se više od polovice bacanja hrane događa u domaćinstvima, potrošači su velik dio rješenja za tu neodrživu praksu.

 

Korisnici aplikaciju skidaju na mobitel, otvaraju korisnički račun i zatim postavljaju fotografiju i kratki opis hrane koju žele dati, od banana do začina i hrane za djecu bez laktoze.

Razmjena hrane dogovara se preko privatnih poruka, a ocjenjivanje korisnika i mogućnost podnošenja žalbi spriječavaju da se sistem zloupotrebljava, objašnjava Cook.

OLIO je lansiran u januaru 2016., a danas ima oko 322 hiljade registriranih korisnika, većinom u Velikoj Britaniji, a razmijenjeno je već više od 400 hiljada prehrambenih proizvoda. Trećina svakodnevnih korisnika dolazi iz siromašnih kućanstava.

Aplikacija je pokrenula saradnju s kafićima, restoranima i prehrambenim lancima, pa volonteri prikupljaju hranu koja im ostane i dijele ju u svojoj zajednici.

Marilyn Kendall, Amerikanka u pedesetim godinama koja u Londonu živi gotovo tri desetljeća, istaknula je kako je OLIO promijenio njezine potrošačke i navike bacanja otpada.

Sada kupuje manje hrane i "ne baca proizvode koje bi bacala prije 18 mjeseci", ističe Kendall koja volontira za aplikaciju.

Noa Bodner, još jedna volonterka za OLIO, naglašava kako su i dućani i restorani promijenili svoje ponašanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije