! / Brisanjem FaceApp aplikacije ne štitite privatnost svojih podataka

01. 08. 2019. u 08:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

FaceApp je postala viralno popularna aplikacija jer omogućava korisnicima da vide kako će izgledati u starosti. Ispostavilo se da ukoliko želite koristiti ovaj zabavan program morate mu dopustiti pristup svojim ličnim podacima za koje on ima pravo korištenja.

"Ukoliko obrišete program, to jednostavno znači da ne možete ga koristiti, a ne i da ste zaštitili svoje privatne podatke", izjavila je za CNN Jen King, direktorica Centra za privatnost korisnika Pravnog fakulteta Stenfordskog univerziteta, prenosi N1 Srbija.

Ona je dodala da kompanija ne zna da ste obrisali aplikaciju i samim tim nije upozorena da treba da obriše vaše podatke.

Pojedine kompanije, među kojima je i FaceApp, dozvoljavaju korisnicima da pošalju zahtjev za brisanjem njihovih informacija iz baze podataka. Ali, ostaje nejasno koliko je potrebno tehničkoj službi da registruje vaš zahtjev.

Primjera radi, Facebook navodi da je neophodno devedeset dana da sistem registruje i prestane da koristi vaše podatke. On zapravo ne posjeduje vaš materijal (slike, snimke itd.) ali ima pravo da ih neograničeno koristi.

Nadležne vlasti propisuju obaveze kompanije vezane za zaštitu podataka korisnika. Zakonske regulative Europske unije donijete u maju 2018. značajno su pooštrile kriterijume zaštite privatnih podataka.

Advokatica Melissa Brekke konstatira da je politika privatnosti podataka FaceApp-a uopćena, što ostavlja dodatni prostor za bojazan. Čak i kada podnesete zahtjev za brisanjem podataka često kompanija zapravo nije tehnički u stanju da ih ukloni.

NEMA KOMENTARA