Zatraženo / FBI će ispitati aplikaciju FaceApp

18. 07. 2019. u 19:06:00 Anadolija

Shares: 14

Američki senator Chuck Schumer zatražio je od Federalne istražne agencije (FBI) da istraži FaceApp nakon što su se pojavile glasine da Rusija iskorištava podatke ove aplikacije.

Aplikacija koju svi posljednjih dana koriste krije mračnu stranu

Schumer je na Twitter profilu izrazio zabrinutost da bi putem ove aplikacije podaci američkih građana mogli završiti u rukama, kako je rekao, neprijateljske strane.

"Ozbiljno sam zabrinut u pogledu zaštite podataka koji se prikupljaju, kao i zbog toga da li su korisnici uopšte svjesni ko bi mogao imati pristup njima", rekao je senator.

"Stoga, apelujem da FBI odmah preduzme potrebne korake kako bi ublažio rizik koji predstavlja prikupljanje podataka putem ove aplikacije", dodao je.

Šta se desi kad fotografije bh. političara "provučete" kroz Face App

Njegov poziv za istragu uslijedio je nakon što je Demokratski nacionalni odbor SAD-a upozorio predsjedničke kandidate za izbore 2020. i njihove aktiviste da ne koriste aplikaciju FaceApp.

Wireless Lab, kompanija sa sjedištem u Sankt Peterburgu koja je kreirala FaceApp, saopćila je da ne pohranjuje trajno fotografije korisnika i ne prikuplja njihove podatke već da samo učitava određene fotografije koje su korisnici odabrali za uređivanje.

Tagovi: aplikacija FBI

NEMA KOMENTARA