Wow / Bizarno: Ime "Elon" se pojavljuje u knjizi o naseljavanju Marsa iz 1953. godine?

11. 05. 2021. u 18:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Ko ne voli bizarnu slučajnost staru više od 60 godina?

Kao da trenutno nema dovoljno naslova o Elonu Musku, ove sedmice ponovno se pojavila veza između njegovog imena i desetljećima stare knjige koja je, oduševljeno pišu korisnici društvenih mreža, "sablasno predviđala" sudjelovanje milijardera u istraživanju Marsa.

Naime, pedesetih godina prošlog stoljeća njemački naučnik Wernher von Braun (da, onaj naučnik koji je bio vodeći nacista za istraživanje raketa, pa prešao u američku vojsku, da bi na kraju završio u NASA-i, op.pr.), napisao je naučno-fantastični roman pod nazivom Projekt Mars.

Radnja se događa u tada dalekoj 1980. godini, a govori o ljudima na Marsu čiji se vođa zove "Elon".

Baš kao i milijarder, vlasnik Tesle i SpaceX-a, čovjek koji zaista želi da ljude odvede na Mars.

Jedan od naučnih reportera, koji se bavi pisanjem o istraživanju svemiru, Toby Li je u decembru 2020. objavio tvit u kojem je napisao:

"Kad već pričamo o sudbini, da li ste znali da je Von Braunova knjiga Projekt Mars iz 1953. godine govorila o osobi koja se zove Elon koja bi ljude dovela na Mars? Prilično ludo."

I Musk je odgovorio na ovaj tvit, sumnjičavo upitavši: "Jesmo li sigurni da je ovo istinito?"

I stvarno je tako.

Ipak, kako je naglasio jedan korisnik Twittera, "'Elon' o kojem govori Von Braun u knjizi nije ime osobe, već naziv položaja - nešto poput izabranog meritokratskog predsjednika."

Događaju se slučajnosti.

Inače, Elon je hebrejsko ime koje znači "hrast", a Elonima su se zvali i biblijski suci. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA