Bijeg od političkih moćnika: Biznismeni grade tajnovito carstvo na Pacifiku

Radiosarajevo.ba
Bijeg od političkih moćnika: Biznismeni grade tajnovito carstvo na Pacifiku
Blue Frontiers / Da li će ovako izgledati gradovi budućnosti?
Tihi okean (Pacifik) centralna je lokacija na kojoj se počinju graditi otoci koji će biti neovisni od svjetskih vlada i koji će imati sopstveni, virtuelni novac, tzv. kriptovalutu.

Prema pisanju CCN-a, vodećeg svjetskog medija za informacije o kriptovalutama (kao što je Bitcoin), okeani su rješenje, ne samo za porast zagađenja na našoj planeti, već i za bijeg od politika koje negativno utječu na rast u pojedinim sferama poslovanja.

Projekte izgradnje ovih neobičnih otoka predvodi startup BlueFrontiers, kompanija koju je osnovala lepeza zanimljivih (i nepoznatih) likova, među kojima su biznismen iz Bjelorusije, bivši ministar polinezijske vlade, francuski preduzetnik...

Istaknut ćemo i da je jedan od ljudi koji su prije nekoliko godina bili ozbiljno uključeni u priču o tzv. „seasteadingu“ (naseljavanje na moru) bio Dario Mutabdžija, Sarajlija, koji je jedan od osnivača kompanije Blueseed. Mutabdžija je u SAD otišao kao dijete, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, i bio je izrazito uključen u ove projekte – bio je i direktor pri Seasteading institutu. No, Blueseed je zaustavio projekt seasteadinga prije četiri godine, a Mutabdžija danas radi za startup PayKey.

Kako najavljuju, u Pacifiku će biti izgrađeni otoci na kojima će se nalaziti oko 300 domova, a životima na strukturama koje podsjećaju na filmove naučne fantastike, upravljat će „privatne“ vlade. Pritom su kriptovalute prvi finansijski izbor za graditelje ovih libertarijanskih utopija u Tihom okeanu.

Nathalie Mezza-Garcia, jedna od istraživačica u BlueFrontiersu, za CBNC je kazala kako su Polinezijski otoci odabrani jer ovi prirodni otoci leže na koralima i pretpostavlja se da će nestati kako bude rastao nivo mora. Trenutno se bira najpogodnija lokacija za izgradnju otoka, a graditelji obećavaju da će vještački otoci biti izvan tzv. „uraganskog pojasa“ i „otporni“ na cunamije, imat će moderne internetske veze i odličan avio-saobraćaj.

Već je osmišljena i valuta koja će se koristiti na otocima – zove se Varyon i, želite li biti dio projekta, možete otkupiti Varyon tokene.

Plan je do 2020. godine izgraditi prvi otok (uložit će se 50 miliona dolara u ovu gradnju), i nakon toga stvoriti nove domove za „klimatske izbjeglice“ (ljude koji će, poput Polinežana, izgubiti domove zbog promjene klime na Zemlji) te prostor za kompanije koje ne žele da ih reguliraju svjetske vlade i moćnici.

Iz startupa najavljuju da će se svaki od otoka moći odvojiti i „egzistirati“ zasebno, tj. kompanijama nude da, ako im se ne svidi model vlasti unutar jedne grupe otoka, mogu odvojiti svoje carstvo i jednostavno „otploviti dalje“. Ipak, projekt je i dalje pod priličnim velom tajnosti kada je riječ o uspostavljanju novih vlada...

Kritičari upozoravaju da je ovakav političko-socijalni sistem neodrživ i težak za izgraditi, da je samo riječ o novim zagađivačima okeana i ljudima koji žele pobjeći od plaćanja poreza. No, tehnološki geniji, među kojima je i slavni Peter Thiel, smatraju da su vještački gradovi na moru jedini odgovor na tmurnu klimatsku budućnost na našoj planeti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije