Svjetski lideri u Davosu: Da li će staviti tačku na kriptovalute

Radiosarajevo.ba
Svjetski lideri u Davosu: Da li će staviti tačku na kriptovalute
Foto: Fortune / Bitcoin

Velike svetske finansijske institucije još ne znaju da li da se usprotive kriptovalutama ili da se priključe onima koji u njih investiraju, o čemu će se raspravljati i u Davosu.

Nakon što su ukupna tržišna vrijednost svih kriptovaluta skočile sa 20 milijardi na više od 540 milijardi dolara, finansijski establišment više ne može da ignorira ni njih, niti "blockchain" tehnologiju, iako je bitcoin proglašen za "prevaru" i "sredstvo za pranje novca", piše ugledni Financial Times.

 "Blockchain" (u bukvalnom prevodu "lanac blokova") je tehnologija koja daje moć kriptovalutama, ali također omogućuje dijeljenje šifrovanih podataka (koji se tiču svega - od novca do medicinskih dosijea) između kompanija, ljudi i institucija. Štiti podatke od prevare dok istovremeno obaviještava sve uključene strane o njihovim izmenama.

Najveća pretnja sadašnjim finansijskim institucijama je ta što je "blockchain" tehnologija bazirana na dijeljenju jedne verzije baze podataka sa više zainteresovanih strana, bez kontrolnog tijela u sredini.

Jamie Deamon, izvršni direktor "JP Morgan", jedan od najglasnijih protivnika kriptovaluta nedavno je izjavio da "žali što je bitkoin nazvao prevarom".

Adam Ludvin, direktor kompanije "Chain", koja snabdijeva blockchain sistemima finansijske grupe poput "Nasdaqa, prihvaća kritike da je kripto-imovina teška za procjenu, precijenjena, neefikasna i praćena nerazumijevanjem i lošim vođenjem.

Ipak, mnoge velike finansijske institucije investiraju mnogo novca i vremena u istraživanje "blockchain" tehnologije, kako bi unapreijdili različite usluge.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije