Astronomi otkrili "kariku" koja nedostaje: Voda na Zemlji je možda starija i od Sunca?

1
Radiosarajevo.ba
Astronomi otkrili "kariku" koja nedostaje: Voda na Zemlji je možda starija i od Sunca?
FOTO: Pixabay / Svemir, Ilustracija

U želji da otkriju porijeklo vode na Zemlji, John Tobin, astronom Nacionalne radioastronomske opservatorije Nacionalne naučne fondacije i kolege su koristile ALMA teleskop u Čileu kako bi izmerili njen hemijski potpis i put u svemiru.

Ono što je interesantno jeste da je su oni ovom prilikom proučavali "verziju" u kojoj je jedan od atoma vodonika zamijenjen deuterijumom tj. teškim izotopom vodonika.

Razlog za ovako nešto, prije svega leži u činjenici da se ovakva vrsta vode formira u različitim uslovima. Slične studije su već ranije sugerisale da je voda na nekim od kometa koje se kreću kroz Sunčev sistem slična vodi na Zemlji, a to ukazuje da su upravo ove kosmičke stijene bile te koje su donijele tečnost na nju. Međutim, ono što je ranije nedostajalo jeste veza između zvijezda i kometa

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

"Do sada je lanac vode u razvoju našeg solarnog sistema bio prekinut", objasnio je Tobin

"V883 Orion je karika koja nedostaje u ovom slučaju. Sastav vode u njegovom disku je veoma sličan sastavu kometa u našem solarnom sistemu", rekao je.

Zahvaljujući osjetljivosti ALMA teleskopa i sposobnosti da uoči čak i najsitnije detalje, istraživači su uspjeli da ispitaju vodu i odrede njen sastav, kao i da mapiraju njenu distribuciju unutar diska. Ono što su zapazili jeste da disk sadrži količinu vode i do 1.200 puta veću od sveukupne količine vode na Zemlji.

Pored toga, analize su im otkrile da voda iz diska V8333 Oriona ostaje nepromjenjena tokom svake faze - od protozvijezde do protoplanetarnog diska i kometa. Što kako tvrde dokazuje da je voda u planetarnim sistemima nastala prije milijardu godina, i to mnogo prije Sunca, planeta i kometa. 

"Već smo znali da ima dosta vodenog leda u međuzvezdanom prostoru [ali] rezultati pokazuju da se ova voda direktno ugradila u Sunčev sistem tokom njegovog formiranja. Ovo je uzbudljivo jer sugeriše da su i drugi planetarni sistemi trebali da prime velike količine vode", rekao je jedan od autora Merel van Hoff, astronom sa Univerziteta u Mičigenu. 

Margot Leemker, astronom sa Univerziteta u Lajdenu i koautor studije, za kraj je zaključila: "Dakle, gledajući vodu u disku V883 Oriona, u suštini gledamo unazad u prošlost i vidimo kako je naš solarni sistem izgledao kada je bio mnogo mlađi".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature, prenosi National Geographic.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije