Astronaut NASA-e snimio sa ISS-a bljesak misterioznog zelenog svjetla iznad Zemlje

1
Radiosarajevo.ba
Astronaut NASA-e snimio sa ISS-a bljesak misterioznog zelenog svjetla iznad Zemlje
Foto: PrtScr / Snimak misterioznog zelenog svjetla

Misterija sa ISS-a proteklih dana svakako ne manjka.

Nakon što je jedan od astronauta, koji su "zarobljeni u svemiru" snimio čudni zvuk koji dolazi iz pokvarene letjelice, drugi astronaut koji je također na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) zabilježio je čudesni video eksplozije zelenog svjetla koja se dogodila na visini od oko 400 kilometara iznad planete Zemlje. 

Astronaut Matthew Dominick objavio je video i zamolio javnost da mu pomogne odgonetnuti urpk ovog misterioznog bljeska.

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

Dragan Bursać: Banja Luka sa Tvrtkom Kotromanićem postaje istinski bosanski grad!

"Jučer sam ovo pokazao nekolicini prijatelja da vidim što misle. Oni cijene da je to meteor koji je eksplodirao u atmosferi, prilično sjajan meteor koji se zove bolid", napisao je na X-u.

Bolid je iznimno svijetao meteor koji je dovoljno spektakularan da se vidi na vrlo širokom području i eksplodira u Zemljinoj atmosferi, prema NASA-inom Centru za proučavanje objekata blizu Zemlje. Bolidi su vrsta 'vatrene lopte', a to su meteori koji postižu sjaj veći od magnitude -4. To je otprilike jednako svijetlo kao planet Venera viđen na jutarnjem ili večernjem nebu, prema Američkom meteorskom društvu (AMA).
Astronaut došao u kontakt sa čudnom masom u svemiru: Završila mu na odijelu

Astronaut došao u kontakt sa čudnom masom u svemiru: Završila mu na odijelu

Meteor eksplodira kada sila nejednakih pritisaka na njegovoj prednjoj i stražnjoj strani premaši njegovu vlačnu čvrstoću, što je maksimalna količina naprezanja koju tijelo može podnijeti prije nego što se raspadne. Kada se meteor uništi na ovaj način, to je nakon toga poznato kao 'boldie'.

Hiljade meteora magnitude vatrene kugle pojavljuju se u Zemljinoj atmosferi svaki dan. prema AMA-i. Ali, ne postanu svi ovako odvažni. Ovi meteori koji eksplodiraju relativno su rijetki i prilično ih je teško uočiti jer njihovi bljeskovi traju samo nekoliko sekundi. Dominick je imao sreće uhvatiti ovo dok je snimao timelapse Zemlje dok je ISS letio iznad Sjeverne Afrike.

Odmah nakon što je svemirska stanica prošla iznad Kaira u Egiptu, briljantna eksplozija bljesnula je zeleno, a zatim bijelo iznad našeg planeta. Inače, Dominick je u martu krenuo u misiju na ISS kao zapovjednik NASA-ine misije SpaceX Crew-8. Tokom posljednjih pet mjeseci podijelio je brojne fotografije i videozapise snimljene sa svoje tačke gledišta visoko iznad našeg planeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije