Astronaut u svemiru vidio 'nešto što nije trebao vidjeti': Tvrdi da mu je to promijenilo život

1
Radiosarajevo.ba
Astronaut u svemiru vidio 'nešto što nije trebao vidjeti': Tvrdi da mu je to promijenilo život
Foto: Printscreen / Astronaut

Promjena okoline često može činiti čuda za proširenje naših vidika, ali jeste li ikada razmišljali o tome šta bi putovanje u svemir moglo učiniti za naš um?

Nakon godina rigoroznog treninga, moglo bi se pretpostaviti da su astronauti prilično desenzibilizirani na ideju promatranja planete Zemlje s nekoliko stotina hiljada kilometara udaljenosti. Ali, ništa ih zapravo ne može pripremiti za iskustvo gledanja svemira vlastitim očima prvi put.

To iskustvo je toliko bizarno i teško shvatljivo da mnogi astronauti izvještavaju kako se vraćaju na Zemlju s potpuno novim pogledom na život. Astronaut Mike Massimino, koji je prvi put posjetio svemir 2002. godine, opisao je kako ga je pogled na naš planet iz svemira ostavio osjećajem kao da je vidio nešto što ljudi nisu trebali vidjeti.

Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

Kako je FBI za manje od sat vremena uspio otključati mobitel Trumpova atentatora?

"Moja prva reakcija bila je da je to prelijepo za ljude da gledaju," objasnio je Massimino u intervjuu za Brut zajedno s kolegicom astronautkinjom Nicole Stott. Dodao je: "Osjećao sam kao da to nije nešto što bismo trebali vidjeti, kao da je to neka tajna." Massimino je opisao kako je osjećaj bio toliko nadmoćan da je na trenutak okrenuo glavu od prozora kako bi se sabrao prije nego što je ponovno pogledao. "Tada sam postao pomalo emotivan i počeo sam se malo suzdržavati od suza zbog ljepote naše planete", prisjetio se.

Massimino je također istakao kako mu je promatranje Zemlje iz svemira dalo novu perspektivu o problemu klimatskih promjena, jer se izdaleka mogu vidjeti široke promjene koje se događaju. "Ako postoje korita jezera koja se suše, ako kišne šume počinju nestajati, znakovi zagađenja - sve to možete vidjeti iz svemira", rekao je.

Bivši astronaut je dodao kako još uvijek imamo vremena napraviti pozitivne promjene za našu okolinu, ali "moramo našoj planeti dati šansu za oporavak".

Ovo je jedna od najgorih smrti koju možete doživjeti: Trajalo bi svega 30-tak sekundi

Ovo je jedna od najgorih smrti koju možete doživjeti: Trajalo bi svega 30-tak sekundi

Massimino je jedan od mnogih astronauta koji su doživjeli fenomen poznat kao "Efekt pregleda" (Overview Effect). U intervjuu za The Big Think, astronaut Ron Garan je opisao kako ga je gledanje naše planete prvi put natjeralo da shvati koliko smo svi međusobno povezani.

"Iz svemira je očigledno da živimo u zabludi. Moramo prijeći s razmišljanja o ekonomiji, društvu, planeti na razmišljanje o planeti, društvu, ekonomiji", rekao je Garan. "Postoji ta sijalica koja se upali kad shvate koliko smo svi međusobno povezani i međuzavisni", piše Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije