Asteroid Muminović: Rad najvećeg bh. astronoma sada je i "zapisan u zvijezdama"

1
Radiosarajevo.ba
Asteroid Muminović: Rad najvećeg bh. astronoma sada je i "zapisan u zvijezdama"
Foto: Facebook / Asteroid Muminović

Međunarodna astronomska unija (engl. International Astronomical Union) donijela je odluku da se asteroid 182730 (koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera) nazove "Muminović". Odnosno, po najvećem bosanskohercegovačkom astronomu Muhamedu Muminoviću.

Prijedlog za imenovanje podnesen je od strane astronoma prof. dr. sc. Željka Ivezića koji je ovaj novoimenovani asteorid i otkrio.

Muhamed Muminović je doajen bosanskohercegovače astronomije. U periodu između 1972. i 2018. godine napisao je 15 knjiga i priručnika iz astronomije, a bio je ko-autor u pet knjiga iz iste oblasti. Također je bio glavni inicijator kod pripreme i štampanja nekoliko astronomskih postera i vrtećih karti neba. Prema dostupnim podacima on je najplodniji autor astronomske literature na području bivše Jugoslavije. Objavio je kao autor i ko-autor preko 25 stručnih i naučnih radova u relevantnim regionalnim i svjetskim časopisima.

Poslušajte snimak brutalnog zlostavljanja Klare Buntić, deset minuta čistog užasa

Poslušajte snimak brutalnog zlostavljanja Klare Buntić, deset minuta čistog užasa

Bio je direktor Opservatorije Čolina kapa, direktor radne zajednice CEDUS-a (Centra za društvene djelatnosti Univerziteta u Sarajevu), kao i član Nacionalnog komiteta za astronomiju Jugoslavije. Od 2008. godine predsjednik je "Astronomskog društva Orion Sarajevo". Živi i radi u Sarajevu.

Astronomsko društvo Orion lijepu vijest objavilo je na društvenim mrežama.

"Asteroid Muminović u čast našeg Muhamed Muminovic", napisao je uz objavu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije