Bitka astronoma za opservatorij na Trebeviću: Gotov idejni projekt, traže se donatori

L. K.
Bitka astronoma za opservatorij na Trebeviću: Gotov idejni projekt, traže se donatori
Foto: Walter / Projekt rekonstrukcije astronomskog opservatorija na Trebeviću

Astronomsko društvo Orion je 26. septembra je u sarajevskoj Slogi proslavilo 55 godina postojanja u BiH i projekt rekonstrukcije astronomskog opservatorija na Trebeviću.

BiH / Općina Stari Grad: Ako AD Orion pronađe novac, dat ćemo Bistrik kulu na Trebeviću

Koncept dizajna kreirao je inženjering tim kompanije Walter čija ideja vodilja jeste da se postigne funkcionalnost s minimalnim promjenama uz korištenje principa očuvanja i djelimičnog načina rekonstrukcije. 

Tim povodom kontaktirali smo AD Orion i razgovarali sa predsjednikom Astronomskog društva Orion Muhamedom Muminovićem.

Predsjednik Muminović je za Radiosarajevo.ba je rekao da pokušavaju naći sredstva za obnovu opservatorije na Trebeviću koja je devastirana tokom proteklog rata.

"Prije tri-četiri mjeseca općina Stari Grad je pokrenula priču da žele iznajmiti dio tvrđave koja je pripadala opservatoriju u ugostiteljske svrhe, došlo je do kampanje da do toga ne dođe i onda su nam se počeli javljati ljudi koji žele na neki način da pomognu. Mnogima je stalo da se opservatorij obnovi", govori  Muminović.

Navodi i da su se, između ostalih koji žele pomoći, javili iz kompanije Walter sa željom da naprave draft idejnog projekta. 

"Željeli su da te kule imaju moderniji izgled, ali da se očuva i stari izgled astronomskog opservatorija. Sinoć smo imali prezentaciju tog projekta i slavili smo 55 godina našeg društva. Sada napokon imamo nešto što možemo pokazati donatorima", rekao je Muminović.

Napominje da društvo novca nema, ali da se nadaju da će uskoro naći donatore, kao i da su iz općine Stari Grad na Vijeću iskazali inicijativu da pomognu u obnovi i da i oni traže donatore. 

Iz Waltera su za svoj volonterski čin naveli da su radeći na ovome doprinijeli zajednici i svim ljubiteljima astronomije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije