Arheolozi otkrili tunel ispod razrušenog drevnog grada: Pronašli nešto što ih je ostavilo bez teksta

0
Radiosarajevo.ba
Arheolozi otkrili tunel ispod razrušenog drevnog grada: Pronašli nešto što ih je ostavilo bez teksta
Foto: Printscreen / Tunel u Egiptu

Ispod hrama u drevnom razrušenom gradu Taposiris Magna arheolozi su otkrili prostrani tunel koji stručnjaci nazivaju "geometrijskim čudom". Struktura je otkrivena 13 metara ispod površine zemlje tokom trajnih iskopavanja hrama. Tunel visok dva metra bio je isklesan kroz nevjerovatnih 1.305 metara vapnenca.

Prema egipatskom Ministarstvu turizma i starina, dizajn tunela sličan je tunelu Eupalinovom dužine 1.306 metara - akvaduktu iz 6. stoljeća p.n.e. na grčkom otoku Samosu, često nazivanom čudom inžinjeringa. I čini se da je tunel Taposiris Magna jednako impresivan. Svrha tunela trenutno je nepoznata, s dijelovima koji su potopljeni vodom. Martinez, koja radi u Taposiris Magna od 2004. godine u potrazi za izgubljenom grobnicom Kleopatre VII, vjeruje da je tunel obećavajući trag.

Taposiris Magna osnovana je oko 280. p.n.e. od strane Ptolemeja II, sina slavnog generala Aleksandra Velikog i jednog od pretka Kleopatre. Tim vjeruje da je hram posvećen bogu Osirisu i njegovoj kraljici, boginji Isis - božanstvu s kojim je Kleopatra imala snažnu povezanost. Figurice Isis, kao i novčići s imenima i likovima Kleopatre i Aleksandra Velikog, pronađeni su tamo.

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Noć za pamćenje: Legendarni Darko Rundek priredio nezaboravan koncert u Sarajevu

Budući rad mogao bi nam pružiti više informacija o tome može li novi tunel voditi do ovih davno izgubljenih grobnica. Sljedeći koraci uključuju istraživanje obližnjeg Sredozemnog mora. Između 320. i 1303. godine n.e., serija potresa pogodila je obalu, uzrokujući urušavanje dijela hrama i njegovo gutanje valovima.

Prethodna iskopavanja otkrila su mrežu tunela koja se proteže od jezera Mariout do Sredozemnog mora. Tunel je već otkrio neka blaga: pravougaoni blok vapnenca i komadi keramike. Godine 2009., tadašnji ministar za starine Zahi Hawass rekao je: "Ako otkrijemo grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, to će biti najvažnije otkriće 21. stoljeća. Ako nismo otkrili grobnicu Kleopatre i Marka Antonija, napravili smo velika otkrića ovdje, u hramu i van njega", javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije