Revolucionarni pronalazak u Egiptu: 'Mislila sam da gledam fetus iz vremena faraona'

0
Radiosarajevo.ba
Revolucionarni pronalazak u Egiptu: 'Mislila sam da gledam fetus iz vremena faraona'
Foto: Pixabay / Ilustracija

Da nije bilo pažljivog "oka bagera", koji je radio na drevnoj podzemnoj grobnici u Egiptu, arheolozi je možda nikada ne bi pronašli: usamljeni zub, ugniježđen u zakrivljenju istrošene vilice.

U početku je nadzornica lokaliteta i arheologinja Melinda King Wetzel mislila da gleda fetus iz vremena egipatskih faraona, ali kada je pokazala grob bioarheološkoj direktorici nalazišta Gretchen Dabbs, otkriće se pokazalo još rjeđim u prirodi.

Zajedno s drugom nadzornicom Annom Stevens, Wetzel i Dabbs tvrde da su pronašli najstariji dokaz o zrelom teratomu jajnika ili tumoru zametnih stanica.

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Vladika Grigorije: Prečesto su naše svađe, srpske i bošnjačke, bivale za tuđi račun

Danas masa izgleda kao mineralizovana izraslina neorganiziranih i potpuno formiranih tkiva, poput kostiju i zuba.

Veličine je otprilike tri puta dva centimetra i datira iz sredine 14. stoljeća pr.n.e.

Istraživači kažu da to dodaje "značajnu vremensku i geografsku dubinu našem razumijevanju ovog stanja u prošlosti".

Pronađen kostur mlade žene s tumorom jajnika

Wetzel, Dabbs i Stevens, koji svi dolaze iz različitih kompanija i univerziteta, već godinama rade zajedno na ovom arheološkom nalazištu, na istočnim obalama rijeke Nil, u sklopu projekta Amarna.

Ovo je dugotrajno iskopanje koje je u toku i nastoji otkriti groblja normalnih ljudi pokopanih u blizini nekadašnje prijestolnice faraona Akhenatena, osnovane 1345. pr. n. e.

Kostur mlade žene s tumorom jajnika pronađen je pokopan u grobnici s više komora na groblju North Desert u Amarni i vjerovatno je imala 18 do 21 godinu kada je umrla.

Pokopana je s rukama postavljenim iznad zdjelice i zamotana na način koji je uobičajen za druga neelitna groblja u Amarni. Ipak, na sebi je imala više nakita nego na drugim tijelima u blizini. U prstenu njene kosti, međutim, ležala je druga vrsta "dragulja".

Teratomi su rijetki tipovi tumora

Teratomi su rijetki tipovi tumora zametnih stanica koji su obično benigni, iako mogu doći sa simptomima poput bolova u trbuhu ili neplodnosti. U arheologiji se vrlo rijetko nalaze. Zapravo, ovo je tek peti slučaj te vrste koji su otkrili arheolozi i jedini iz Egipta. Tumor je nekoliko stoljeća stariji od ostalih drevnih teratoma koje su prethodno otkrili arheolozi u Španiji, Francuskoj, Peruu i Portugalu.

U početku, kada je Wetzel vidjela zub, mislila je da je san. Ali nakon detaljnijeg pregleda, ona i njene kolege primijetili su još jedan prazan utor na mineralizovanoj masi. Ovo je previše razvijeno za ranu fazu fetusa i snažno sugeriše da masa nije nerođeni potomak već tumor.

TumorDotična je osoba, kažu istraživači, imala zlatni prsten na lijevoj ruci koji je bio blizu tumora. Bila je ilustrirana slikom Besa, staroegipatskog božanstva povezanog s plodnošću i zaštitom.

Iako je to samo hipoteza, autori kažu da je moguće zamisliti da je ovaj položaj prstena imao svrhu i da se Bes prsten mogao koristiti za rješavanje boli koja se osjeća u ovom dijelu tijela ili "percipiranih problema neplodnosti", objavio je naučni portal ScienceAlert.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije