Apple riješio veliki problem kod iPhonea koji je mučio njegove korisnike

1
Radiosarajevo.ba
Apple riješio veliki problem kod iPhonea koji je mučio njegove korisnike
Foto: PIxabay / iPhone 14

Prvi "skandal" koji je izazvao iPhone 15 u sedmicama nakon dolaska na tržište bio je vezan uz pregrijavanje uređaja te serije u određenim situacijama.

Novi modeli iPhonea 15 i 15 Pro zagrijavali su se ponekad i značajno preko 40°C kada su bili spojeni na punjač ili u rukama korisnika tokom obavljanja svakodnevnih radnji, na primjer surfanja po Instagramu.

Apple je nakon prve sedmice kritika objavio da je riječ o isključivo softverskom problemu, odnosno da nova linija njihovih mobitela nema hardverski problem s hlađenjem, koji bi doveo do uočenog pregrijavanja.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Obećali su zato zakrpom riješiti problem, a prema prvim informacijama, čini se da su u tome i uspjeli.

Već treća ispravka za iOS 17 za manje od mjesec, u verziji 17.0.3, rješava problem pregrijavanja koji je dolazio od greške u operativnom sistemu, dok su ostale probleme iz Applea bili prijavili developerima aplikacija, za koje se utvrdilo da također prekomjerno koriste resurse i tako zagrijavaju uređaj.

Objavljeno upozorenje za korisnike novog iPhonea: "Nemojte koristiti ove punjače!"

Objavljeno upozorenje za korisnike novog iPhonea: "Nemojte koristiti ove punjače!"

iOS 17.0.3 pušten je u distribuciju 4. oktobra, a vlasnici iPhonea 15 već testirali kako im se uređaji ponašaju prije i nakon instalacije ispravke.

Niže temperature

Na portalima i društvenim mrežama već se mogu naći izvještaji korisnika, koji kažu da je nakon instalacije novog iOS-a iPhone 15 hladniji u redovnom radu.

Umjesto zagrijavanja na preko 40°C, sada radna temperatura mobitela te serije iznosi između 26°C i 32°C, uz najviše vrijednosti tek nešto više od 34°C. Portal ZDNet sve je potvrdio i snimkama nastalima uz pomoć termalne kamere.

Iste performanse

Iako se o tome raspravljalo kao mogućem rješenju, Apple ipak nije morao pribjeći "gušenju" procesora i smanjenju performansi uređaja. Hlađenje je postignuto ispravkom bugova, a AppleInsider potvrđuje to i benchmarkom – modeli s iOS-om 17.0.2 i 17.0.3 postigli su u njihovom testiranju gotovo identične rezultate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije