Apple planira u budućnosti razvoj tri nova proizvoda: Ovo bi oduševilo sve korisnike

0
Radiosarajevo.ba
Apple planira u budućnosti razvoj tri nova proizvoda: Ovo bi oduševilo sve korisnike
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Apple

S modelom Vision Pro Apple je nakon dugo godina predstavio jedan proizvod iz potpuno nove kategorije uređaja, a za budućnost kompanija priprema još neke nove proizvode i novitete u kojima će fokus biti na umjetnoj inteligenciji i zdravlju.

Tako barem tvrdi Mark Gurman, analitičar s odličnim izvorima u Appleu. On je u svom sedmičnom newsletteru Power objasnio koje sve uređaje kompanija trenutačno istražuje, odnosno koje bi nove uređaje mogla predstaviti u budućnosti.

Gurman naglašava kako su svi ti uređaji još u ranoj fazi istraživanja tako da Apple od njih s vremenom može odustati, a ako krenu s ozbiljnijim razvojem, na njihovo predstavljanje morat ćemo pričekati još neko vrijeme.

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Radnici ViK-a i u subotu na terenu: U ovim ulicama može doći do prekida u vodosnabdijevanju

Jedan od takvih uređaja o kojima razmišljaju je i pametni prsten. Takav prsten trebao bi biti namijenjen osobama koje ne žele nositi pametne satove, ali žele iskoristiti tehnologiju za praćenje svog zdravlja i različitih parametara poput praćenja otkucaja srca i slično.

Iako ta ideja u kompaniji postoji, čini se da Cook još nije dao zeleno svjetlo za razvoj takvog prstena, ali zbog konkurencije možda uskoro promijeni mišljenje.

Ovo je deset najprodavanijih telefona prošle godine, prvih sedam mjesta pripada jednom gigantu

Ovo je deset najprodavanijih telefona prošle godine, prvih sedam mjesta pripada jednom gigantu

Dok Appleu takav uređaj (još) nije na listi prioriteta, puno veći fokus stavili su na pametne naočale. Takve naočale, naglašava Gurman, neće biti jeftinija verzija modela Vision Pro s ekranima na kojima će se prikazivati sadržaj proširene stvarnosti, već naočale koje će biti slične onima kakve su razvile Meta i Ray-Ban. One, dakle, nemaju poseban unutrašnji ekran na kojem se pokazuje digitalan sadržaj, odnosno nemaju podršku za AR, ali zato imaju ugrađene kamere i asistenta baziranog na umjetnoj inteligenciji s kojim se može razgovarati.

Treći pametni nosivi uređaj koji je Gurman spomenuo odnosi se na verziju AirPodsa sa - slušalicama. Takav bi model dimenzijama trebao biti sličan aktuelnim modelima slušalica, ali imat će ugrađene kamere niske rezolucije te podršku za umjetnu inteligenciju koje bi korisnicima trebale pomoći u njihovoj svakodnevici.

Sva tri spomenuta uređaja tek su u ranim fazama razmišljanja, odnosno razvoja i ako njihov razvoj ne bude išao u željenom smjeru, Cook ga uvijek može prekinuti. Ako kompanija nastavi s njihovim razvojem, pametni prsten, naočale i slušalice s kamerama sigurno ne treba očekivati u bliskoj budućnosti, već tek za koju godinu, javlja dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije