Apple bi trebao povećati sigurnost vašeg iPhonea - planiraju uvesti zanimljivu opciju

1
Radiosarajevo.ba
Apple bi trebao povećati sigurnost vašeg iPhonea - planiraju uvesti zanimljivu opciju
Foto: X.com / iPhone

Apple dodaje opciju za pametne telefone iPhone kako bi spriječio lopove u pristupu kritičnim podacima uređaja u slučaju da znaju šifru korisnika.

Opcija Stolen Device Protection uvrštena je u beta izdanje operativnog sistema iOS 17.3. Dostupna je za Face ID ili Touch ID, ne i za šifre, pri pristupu pohranjenim lozinkama, mijenjanju postavki za Apple ID, pregledavanju podataka o plaćanju i isključivanju značajke Find My iPhone.

U pojedinim slučajevima lopovi su uspjeli pristupiti privatnim podacima na iPhoneu, ukrasti novac i uništiti nečiji digitalni život zahvaljujući tome što su znali šifru uređaja (na primjer, gledali su dok bi je vlasnik unosio i potom ukrali mobitel).

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Ako bi za pristup kritičnim dijelovima iPhonea podacima bilo potrebno koristiti Face ID ili Touch ID, lopov ne bi mogao prouzročiti toliko štete. Bilo bi, na primjer, teže obrisati uređaj i preprodati ga.

Nova opcija će dodati jednosatnu odgodu i zahtijevati drugo Face ID ili Touch ID skeniranje za najosjetljivije zadatke, uključujući promjenu lozinke za Apple ID, isključivanje opcije Stolen Device Protection, stvaranje nove šifre i onemogućavanje Touch ID-a ili ID lica.

Znate li šta znači 'i' u nazivima Appleovih uređaja

Znate li šta znači 'i' u nazivima Appleovih uređaja

Međutim, neće biti odgode ako su korisnici na poznatoj lokaciji - poput svog doma ili posla.

Zasad nije poznato kad bi nova opcija mogla biti dostupna svim korisnicima, ali Apple planira objaviti iOS 17.3 početkom sljedeće godine, piše Seattle Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije