Policija upozorava: Morate ugasiti ovu opciju na iPhoneu, djeca su vam u opasnosti

0
Radiosarajevo.ba
Policija upozorava: Morate ugasiti ovu opciju na iPhoneu, djeca su vam u opasnosti
Foto: Pixabay / Iphone / Ilustracija

Apple jednom godišnje predstavlja nove verzije svog operativnog sistema za mobilne uređaje koje najčešće donose velike ili veće novitete i promjene vlasnicima iPhonea i iPada, dok tokom godine kompanija objavljuje manje nadogradnje koje donose ponajviše sigurnosne zakrpe.

Posljednja verzija mobilnog operativnog sistema za Appleove telefone i tablete, kao i posljednji OS za pametne satove ove kompanije donio je jednu manju, ali zanimljivu opciju koja bi nekima mogla biti prilično korisna.

Ali s druge strane ta opcija krije i određene opasnosti, pogotovo za djecu. Tako barem tvrde iz jedne policijske postaje u američkoj saveznoj državi Ohio, iz koje su upozorili sve korisnike Appleovih uređaja, a to se pogotovo odnosi na najmlađe, odnosno njihove roditelje kako trebaju biti prilično pažljivi s njezinim korištenjem.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Riječ je o opciji NameDrop, koja je odnedavno dostupna na iPhoneu i Apple Watchu, a korisnicima omogućuje jednostavno dijeljenje kontaktnih informacija s drugim korisnicima jednostavnim približavanjem uređaja jedan drugome. Nakon približavanja uređaji se međusobno povežu te korisnici onda imaju izbor žele li podijeliti ili primiti informacije o kontaktima, pri čemu treba naglasiti kako se tako samo mogu razmijeniti informacije o novim kontaktima te se ne mogu ažurirati informacije postojećih kontakata.

Iz spomenute policijske stanice upozorili su roditelje da tu opciju trebaju isključiti na telefonima svoje djece kako bi povećali njihovu sigurnost jer je ona automatski aktivirana nakon nadogradnje na novu verziju operativnog sustava. Problem je što pomoću te opcije djeca mogu brzo i jednostavno razmijeniti svoje kontaktne informacije, koje uključuju telefonski broj, e-adresu, ali i sliku. Tako brzo i jednostavno neznanci mogu doći do kontakata djece.

Imate iPhone? Apple je objavio važno ažuriranje za ove modele

Imate iPhone? Apple je objavio važno ažuriranje za ove modele

Iako postoji mogućnost da se zahtjev za slanje ili primanje kontaktnih podataka otkaže (iz Applea kažu kako je upravo to opcija koja bi trebala onemogućiti razmjenu kontaktnih informacija s neznancima), policija upozorava kako nisu svi svjesni načina na koji telefoni rade, tako da je najbolje deaktivirati tu opciju.

Opciju možete deaktivirati tako da na iPhoneu kliknete na Postavke/Općenito te u opciji AirDrop isključite opciju Približavanje uređaja. Za slučaj da s nekim želite razmijeniti kontakt na taj način, možete je ponovno jednostavno aktivirati i približiti svoj telefon drugom iPhoneu ili Apple Watchu, piše wsfa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije