Aplikacija se uvodi od maja, otkriva virus skeniranjem oka

3
Radiosarajevo.ba
Aplikacija se uvodi od maja, otkriva virus skeniranjem oka
Semic RF / skeniranje oka

Kompanija Semic RF sa sjedištem u Münchenu nada se da će pridonijeti početku testiranja na koronavirus skeniranjem očne jabučice, procesu kojemu su, kako se navodi, potrebne samo tri minute za identificiranje nositelja virusa, a stopa tačnosti iznosi 95 posto.

Semic RF je aplikaciju za skeniranje oka razvio s kolegama iz Sjedinjenih Država i, u iščekivanju regulatornog odobrenja, nada se da će je početi uvoditi do kraja maja, rekao je direktor kompanije Wolfgang Gruber.

U procesu se koristi fotografija očne jabučice snimljene pametnim telefonom, a virus se identificira ako postoji simptomatska upala, koju nazivaju “ružičasto oko” “Uspjeli smo izolirati postojanje koronavirusa iz više od dva miliona različitih nijansi ružičaste”, rekao je Gruber.

skeniranje oka - undefined

Semic RF: skeniranje oka

Dodaje da aplikacija, koja je već testirana na preko 70.000 pojedinaca, može obraditi i do milion skeniranja u sekundi te da postoji mogućnost da se taj kapacitet poveća, što bi u konačnici moglo omogućiti povratak većeg broja ljudi na masovna događanja, poput koncerata ili nogometnih utakmica, piše Net.hr.

“Nakon preuzimanja aplikacije, fotografirate obje očne jabučice, pošaljete fotografiju na procjenu, a zatim rezultat možete spremiti kao QR kod na pametnom telefonu testirane osobe”, dodao je Gruber.

Aplikacija je za početak namijenjenakompanijma i komercijalnim korisnicima. Cijena će joj iznositi 480 eura mjesečno, a kasnije se planira i primjena za privatne osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije