? / Amazonova "pametna" narukvica vam govori da vam je glas ružan i da ste debeli

14. 12. 2020. u 12:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 11

Halo Band je možda najinvazivniji 'komad' tehnologije, pun predrasua, koji smo ikad vidjeli na tržištu - a, istovremeno je loše prikriveni pokušaj unovčavanja bilo kojih podataka do kojih Amazon može doći.

Pišu ovo svjetski mediji, koji su imali priliku isprobati novu 'pametnu narukvicu' Amazona.

"Novi uređaj tehnološkog diva, nazvana Halo, doslovno sluša svaku vašu riječ i govori vam je li vaš glas previše 'nadmoćan' ili 'iritantan'", piše The Washington Post.

Uređaj je recenzentima Posta rekao da su njihovi glasovi "previše samopouzdani", "nepristojni" i čak "snishodljivi". Ideja Amazona jeste obavijestiti korisnike kad njihovi glasovi zvuče iritantno(?).

Invazivna tehnologija

Jesmo li spomenuli da naprava također izrađuje 3D modele vašeg oblika tijela i izračunava postotak tjelesne masti te vam govori da li ste i gdje debeli?

Uređaj zahtijeva fotografije pametnih telefona na kojima stojite u donjem rublju (i pitate se zašto ste potrošili novac na ovu stvar).

Najčudnije od svega, Amazon traži pozivnicu za „rani pristup“ da biste uopće kupili ovu narukvicu, čija je cijena 100 dolara (oko 160 KM).

Halo Band - undefined

Foto: Amazon: Halo Band

Rane recenzije ovog bizarnog uređaja nisu baš blistave.

Tanak led

"Nadamo se da je ovdje naš ton jasan: ne trebaju nam ovakve kritike s računala", piše Post u svom pregledu nosivog uređaja.

"Halo prikuplja najintimnije informacije koje smo vidjeli od uređaja za zdravlje potrošača - i apsolutno ih najmanje koristi."

"Osjetio sam se osramoćenim i zbunjenim", napisao je u svojoj recenziji tehnološki pisac New York Timesa Brian Chen, napominjući da je sve bilo jako negativno i nije ga motiviralo ni na šta.

Uređaj, ako ništa, može učiniti i druge stvari.

Može pratiti aktivnost, otkucaje srca, obrasce spavanja, pa čak i temperaturu kože. Također nema ekran, što znači da ćete morati izvaditi telefon kako biste iz svog novog nosivog uređaja izvukli korisne informacije.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA